Чукчетата за врата са толкова практични и повсеместни, че дори не ги забелязваме. Те могат да бъдат също така само символични. В крайна сметка, първия физически контакт, който е вероятно да имате със сградата, още преди да влезете, са именно те. Какви различни дизайни има, и къде може да са се появили?

Смята се, че чукчетата за входни врати като конструирани обекти първо са станали популярни през Средновековието, което е време на процъфтяване на занаятчийството, но и на суеверията. По това време водоливниците, кучета и лъвове са се появили като мотиви на чукчета, главно за да пазят злите духове да не влизат в дома. Докато Просвещението помита настрани някои от тези суеверия и декорацията за дома e ставала все по-богато украсена, лъвът като мотив e останал модерен в Англия. През викторианската епоха в Британската империя  символичната лъвска глава е красила много модерни входни врати, и все още я има на култовата черна врата на Даунинг стрийт номер 10.

Други класически стилове на чукчета за врати включват обикновено такива с формата на урна повлияна от нео-класическия стил от 18-ти век, която е на дизайнери Робърт и Джеймс Адам. Чукчетата на лекарските врати са друг популярен стил, съставени от един единствен жезъл завит във всеки край. Със своите изчистени линии и ефикасност от страна на шум, този стил изненадващо първоначално е бил срещан на врати на лекарски къщи, където обитателите биха могли да очакват да бъдат обезпокоени за спешни случаи по всяко време на деня и нощта.

Отворените длани като елемент при входните врати се появят още през 3000 г. пр.н.е. в Месопотамия,  а женската ръка се е използвала като символ за защита на къщите от злото в много области на Средиземноморието и Близкия изток. Смята се, че този дизайн се разпространява от Мароко до Франция в края на 19 век, точно по времето, когато движението на Art Nouveau също се отваря към проектирането на по-чувствени и женствени дизайни.

Какъвто и да е стилът на къщата, която притежавате, снабдяването на входната врата с красиво чукче в съответствие с дома, не само ще подобри външния му вид, но и ще поздравява хората, преди да ги видите.