Всички сме виждали грозните метални кутии, които даже често ни се струват напълно излишни не само в жилищните сгради, но и по улиците, където просто не си пасват. Това са така наречените ел табла, които всъщност са от голямо значение и имат важни функции, тъй като боравят с цялата електроенергия – разпределят я и я измерват. Важни, но няма как да не се съгласим, че изобщо не са естетични тези ел табла – особено по малкото останали хубави централни улици в София. Ето защо преди около две години започна една чудесна инициатива, която на места продължава и до днес. Става въпрос за изрисуването на тези табла по централните софийски улици като „Граф Игнатиев”, „Цар Иван Шишман” и други такива около площад „Славейков”.

На пръв поглед тази инициатива звучи съвсем излишна и несериозна, но ако се загледате, ще разберете, че е прекрасна. Грозните ел табла са превърнати в произведения на изкуството – сладки картини в чудесни цветове, които пасват идеално на атмосферата в района. Атмосфера, която се подхранва от старите аристократични постройки, малките магазинчета за подаръци и сувенири, уютните ресторантчета с вкусна храна.

Инициативата за рисуването в този район бе посрещната много положително от повечето хора. Разбира се, художниците, на които бе възложено да украсят и преобразят ел таблата, бяха избрани след конкурс. Така че можем да бъдем сигурни, че най-добрите са се погрижили да съживят централна София именно по този нетрадиционен начин.

Сред картините, които можем да видим, са котки, слънца, големи сърца, както и абстракции в страхотни цветове. Всичко това прави ел таблата да изглеждат идеално допълнение към атмосферата на централните улици, като по този начин предизвикват и усмивките на минувачите вместо обичайното нервно мърморене или недоволство.
Знаем, че тези табла са важна част от бита ни и най-важното за тях е да функционират правилно и коректно, да са безопасни и сигурни, а не да са красиви, но пък не можем да не се съгласим, че по този начин се съчетават практичност и креативност – нещо, от което имаме повече нужда.

Нека всеки, който не е обърнал внимание на ел таблата по улиците, ги погледне следващия път, когато минава покрай тях – гарантират се усмивки, защото картините, които са изрисувани, са страхотни.

Ето как една не толкова грандиозна на пръв поглед идея е в състояние да превърне обикновените сиви ел табла в искрящи и ярки картини, които не просто вършат някаква работа, но и изглеждат добре.

Инициативата набра доста популярност, така че напоследък могат да се видят изрисувани ел табла и по други части на столицата.