Какво точно представляват култиваторите?

Това са машини, използвани в селското стопанство, за да се разрохне и аериране почвата, да се разбият буците преди засаждане, за отстраняване на плевели и оформяне на лехи. Съвременните култиватори се управляват от трактори, докато в миналото са били теглени от животни – коне и говеда.

Исторически произход

От началото на селскостопанската работа хората са се опитвали да премахнат нежеланите плевели, като първо ги отскубвали с ръце, после с помощта на инструменти. Мотиката е един тези инструменти, които се използват за плевене и разрохкване на горния слой на почвата. С използването на животинска тяга и след това с механизацията започнаха да се появяват различни модели култиватори.

Съвременни култиватори

Нека разгледаме малко по-подробно модерните култиватори, които днес намират голямо приложение в земеделието. Те се прикачат към мощните трактори посредством хидравлично триточково свързване. Благодарение на него се осъществява пълен контрол върху култиваторите.

Видове култиватори

На българския пазар има голямо разнообразие от различни видове култиватори, които широко се използват в земеделието. Най-масово използваните са култиватори MASS, които са с вертикална пружина, стърнищните и култиватори S.

Моделите с вертикална пружина се отличават от останалите именно заради тази пружинна защита, която им позволява отскачат при контакт с камъни. Те са изработени от здрава стомана, високоефективни са.
Стърнищните култиватори са прикачна техника при, която също има пружинна защита. Те се използват предимно за разрохкване на почвата преди сеитба, когато тя е слегнала. Могат да бъдат с 2-3 реда тела, с различна работна ширина и тегло.
Култиваторите S се различават от останалите видове заради вида на телата, който са извити в S-образна форма. Те са изработени от висококачествена стомана.

Състав на култиваторите

  • Рамка – състои се от метална конструкция, която поддържа другите елементи и работни органи, тъй като са закрепени за нея.
  • Колела – по принцип култиваторите нямат колела, с изключение на по-големите модели като сгъваемите култиваторите, където с помощта на колелото се контролира дълбочината на работата.
  • Лапи – това е името, дадено на частите, които поддържат работните органи, които се поставят директно върху рамката. В някои случаи те са гъвкави или с пружини, за да се избегнат камъни и други препятствия или с механизъм за автоматично заключване в случая на препятствие, което не може да се избегне.
  • Работни органи – те обикновено са под формата на сърце, длето или V, с или без перки, за да се приближат до земята към растенията.
  • Свързваща система – механизъм или частта, която свързва култиватора с енергийния източник (трактора).
За статията:
Култиватори – видове и същност
Заглавие:
Култиватори – видове и същност
Описание:
Култиваторите са селскостопански машини за разрохване и аериране на почвата, разбиване на буците преди засаждане, за отстраняване на плевели и оформяне на лехи.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: