Искате незабравима почивка в Западните Родопи. Семеен уют тихо и спокойно място, еко къща за гости Кристал в Триград, ще Ви даде точно това. Досег с природата, невероятно природни феномени и забележителности, покрай Родопският карст. Разберете повече за еко къща за гости Кристал в Триград.

Напредналите родители знаят да насърчават естественото любопитство на детето си. И тук в услугите на детето – ярки играчки, учебни помагала, джаджи с достъп до интернет, кръгове и спортни секции, и най-важното – график, за да бъдете навреме навсякъде и да получите хармонично развита личност на изхода.

Посети природата

Тези условия за опознаване на света обаче са изкуствени, докато естествената платформа за развитие се пренебрегва: природата. Това мнение е изразено в книгата му „Последното дете в гората” на американския журналист Ричард Лоу. Някои от представените от Лоу идеи не изглеждат нови – те отдавна са възприети от тези, които се грижат за здравето на децата.

Така че много родители са уверени в ползите от детския отдих по море и дилемата къде да отидете с детето често се решава в полза на разходки в парковете и излети. Идеята обаче, че близкият контакт с природата влияе върху психологическото развитие на децата, насърчава ги да бъдат креативни, засилва въображението, умножава интелигентността, развива способността да се чувстват, изглежда иновативна.

Лоу, разчитайки на собствения си опит и изследвания на учени, стига до заключението, че природата е онази разнообразна и богата среда, в която детето може да черпи ресурси за интелектуално и емоционално развитие. Нека се опитаме да разберем как да приложим тези идеи на практика, без да преместваме цялото семейство в дивата гора.

Фантазия и разходка без играчки

Способността на децата да не скучаят без играчки е позната на всички: децата използват листа от дървета вместо пари, строят крепости от пясък и уреждат тайно убежище сред храстите. Природата, всички нейни компоненти – дървета, висока трева, ярки цветя, почва, вода, животни, птици, насекоми – са най-добрите условия за творческа игра. Вдигнат по пътеката шишарка може да се превърне в граната или да влезе в импровизирана „супа“, сух клон ще служи като оръжие за лов на диво животно, а камъкът, под който се е скрил гущерът, лесно може да се превърне в пещера с дракон.

Неорганизираната и разнородна природна среда дава изненади на всяка стъпка, вдъхновява детето да търси и открива. В книгата на Loew се правят наблюдения, че такъв контакт на детето с природата води до увеличаване на концентрацията, концентрацията и наблюдението. Съвет: Нека играта на детето е безсмислена. Това ще даде място за въображение и ще позволи на детето да следва любопитството си.

Интелигентност и пряк опит

Образователната система снабдява децата с теоретични знания. Според Лоу това допринася за изчезването на изследователския интерес към децата. И обратното: знанията, придобити от собствения опит, предизвикват растежа на интелигентността. Веднага след като детето се захване с някакъв бизнес, то трябва да мобилизира силата и уменията си, да взема решения, да експериментира, да прави заключения.

Природата дава неограничени възможности за това. Една от тези дейности за развитие журналистът нарича изграждането на къщи върху дървета, като същевременно забелязва, че децата са склонни да строят всякакви приюти. Интересно е да се отбележи, че в такива игри лидерството принадлежи не на физически развити деца, а на тези, които имат богато въображение. Способността да мисли нестереотипно получена в игрите сред природата ще бъде полезна на детето при решаването на други проблеми.

Съвет: Опитайте се да пречите на играта на детето възможно най-малко, като му давате възможност да придобие собствен опит.

Съзерцание и спокойствие

Терапевтичната стойност на картините на природата отдавна е забелязана от поетите и йогите, а обикновените хора многократно са забелязвали как са успокоени от съзерцанието на пейзажите. Сега учените са се заели с този въпрос.

Има доказателства, че почивката сред зеленината е по-пълноценна от почивката пред телевизора или на модерна детска площадка. Децата, които могат да видят зелени площи през прозорец, поне имат подобрени симптоми на дефицит на внимание. Освен това контактът с природата предизвиква широк спектър от емоции, до удивление и невъздържана наслада.

Съвет: опитайте се не просто да бъдете с деца на чист въздух, а да прехвърлите разходките от асфалтовите дворове към зелените площи.

Здраве и любов към природата

Укрепвайки се в идеята за важността на директния човешки контакт с природата, неизбежно стигаме до извода, че е необходимо да се възпитава на децата уважително отношение към природата. Дори обикновеният пикник в гората може да бъде пример за това как да се отпуснете и да не навредите нито на растенията, нито на животните. Нека игрите на открито за деца включват елементи на грижи: засадете цвете или дърво, превържете счупен клон, отстранете непредпазливата жаба от пътя. Това са малки, но важни стъпки към екологичната безопасност на цялата планета, което означава – към здравето на нашите деца и внуци.

За статията:
Къща за гости Кристал в Триград
Заглавие:
Къща за гости Кристал в Триград
Описание:
Искате незабравима почивка в Западните Родопи. Семеен уют тихо и спокойно място, еко къща за гости Кристал в Триград, ще Ви даде точно това.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: