Селските райони на страната си остават една екзотика за жителите на големите градове, особено за чужденците, решили да посетят нашата красива родина. За всеки градски човек чистият въздух, красотата на планината и дори селскостопанските животни са една атракция, която биха желали да докоснат поне за кратко, най-често през ваканцията или почивните дни. Именно това желание за сливане с пасторалната идилия доведе до появата на селския туризъм и така важната за него къща за гости.

С какво е интересен този малък сегмент от огромния сектор туризъм, обаче? Най-вече с това, че предлага едно неземно спокойствие на тези, които искат да избягат от врявата на големите градове и претъпкани скъпи курорти.

Представете си следната картина: Напускате мръсния и шумен град, в който сте принудени да живеете, и още щом излезете от натоварената магистрала и влезете в малкия второстепенен път, който води към дивото селце, което сте избрали за почивка ви обзема едно невероятно усещане за свобода и връзка със вселената, което няма как да изпитате в забързаното ежедневие на града.

Пристигайки на желаното място място се натъквате на едно малко ранчо с къща за гости, която ще ви заплени с красивия си интериор на старите български селски къщи, описани от Вазов и Йовков и може би ще ви върне към спомени от детството и летата прекарани на село при баба и дядо. В едно такова ранчо почти винаги има стопански двор с овощна и зеленчукова градина, но най-голямата атракция, която селският туризъм предлага си остават селско стопанските животни.

Представете си каква радост ще изпитат децата ви, когато погалят коза, овца или дори магаре, а може би и вие самите, осъзнавайки, че животът на село никак не е лесен, особено когато става дума за ежедневен селско стопански труд. Но селският живот може да бъде и доходоносен бизнес, когато се поднесе като туристическа атракция срещу добро заплащане. За целта е нужно просто да предложите своето гостоприемство на хората, желаещи да се докоснат до него, поне за кратко и къщата за гости ще бъде центърът на тази атракция.