Защо да изберем и купим лаптоп втора употреба

Встъпление

Ако се чудите защо употребяваните лаптопи са една от най-добрите инвестиции, и ако решите че може и трябва да купите сте попаднали на правилното място.

Всеки един от нас иска да купи перфектния лаптоп на възможно най-ниска цена. Това е нормално, но потребителите се притесняват, че тази задача е непосилна и търсят, често мнението на консултанти и специалисти, които най-точно да им обяснят характеристиките и значението им. Пазара е твърде пренаситен и наистина не е лесно да се определи точното съотношение между цена, качество и характеристики и функционалност.

Напоследък употребяваните преносими ноутбуци набират огромна популярност и ненапразно са широко рекламирани. И все пак защо точно употребяван лаптоп?

За да отговорим на въпроса трябва по-подробно да разгледаме техническите данни на определен модел лаптоп втора ръка /избрали сме тези на фирма Интерсервиз-20 като еталон/ и да сравним цените с относително подобен нов модел. Естествено тези характеристики ще бъда приблизителни, понеже времето си е казало думата. Но дали е така, ще разберем съвсем скоро.

1. Дисплей на лаптопа

Тук можете да видите размерът на диагонала измерен в инчове. Обикновено, колкото по-голям е екрана на ноутбука толкова, по-скъп е той. Преценете обаче нуждите си. Ако пътувате често и използвате лаптопа за кратки справки – не е нужно да купувате такъв с голям екран. Дори и един таблет често ще ви върши добра работа, а дори и смартфон във високия клас.

Ако ви е нужен лаптопът за игри, работа с графики, 3D анимации, видеообработка и т.н. вие вероятно ще имате нужда от по голям екран, който да ви осигури необходимия комфорт.

Друга основна характеристика на екрана е разделителната способност. Тук правилото: Колкото повече – толкова повече важи с пълна сила.

Да ама, лаптопите с по-ниска резолюция са на доста по-ниски цени. Тук пак опряхме до бюджет. Бъдете изобретателни и намерете точното съотношение.

И сега да кажем с какво лаптопите втора ръка превъзхождат новите? Най-вече с качество! Това е така понеже фирмите, които са ги ползвали са купили най-доброто във високия клас. Почти всички дисплеи на употребявани мобилни компютри са матови /Anti-glare /, което ги прави много по-удобни за ползване. За съжаление в магазините трудно ще намерите преносим компютър с такъв екран и ще трябва да свикнете с отраженията и собствената си физиономия на екрана.

От всичко казано до тук, даваме една точка на употребяваната техника, пред новата.

2. Наред е батерията

След като сте избрали необходимия размер екран за вашия лаптоп, за да бъдете мобилни възможно най-дълго е хубаво да имате добра и издръжлива батерия. Нали това е идеята на лаптопите. Тук като правило, което е без изключения можете да се водите от цената – най-скъпата батерия в 99% от случаите е и най-добрата. Иновациите в производството на батерии непрекъснато напредват, но все още не е измислена перфектната батерия и рано, или късно живота и приключва. Понеже употребяваните компютри вече са поработили доста и батерията е направила доста цикли, е нужно да се уверите в нейното здраве.

Първо се поинтересувайте от търговеца за нейното състояние, а най-добре я тествайте на място. Ако на машината има инсталиран Windows 7 потърсете ръководство за проверка на батерията. Можете да тествате и този софтуер, въпреки че аз не съм го пробвал. Намерих го в Google и дано ви свърши работа. Това е програмата batteryeater. Скоро в plus.google срещнах статус на Петър Ачев от Интерсервиз-20, че модела който продава издържа на батерия над четири часа. В началото се учудих, но на практика това е възможно, дори и за лаптоп втора ръка.

Като обобщение тук ще дадем по една точка и на употребяваните и на новите лаптопи.

Следват най – важните компоненти на лаптопа – процесор, RAM памет, хард диск..

3. Процесор

Тази джаджа се грижи за изчислителната мощ и възможностите на лаптопа. Ако лаптопът ви е необходим за работа – видеообработка, графичен дизайн, или игри ви е нужен силен процесор / Core i5 и дори Core i7 / – той от своя страна си иска ресурсите, по-скъп е, харчи по-бързо батерията. Радостния факт е, че напоследък на пазара на употребявана компютърна техника се появиха лаптопи втора ръка именно с такива мощни процесори. Ако за вас възможностите на лаптопа се изчерпват със Skype, Facebook, Zamunda, гледане на филми или някоя стара игра, то тогава няма да ви е нужен нито особено як процесор, нито пък особено много RAM памет. Съвсем спокойно може да се ориентирате към категорията евтини лаптопи втора ръка. Ако пък сте дизайнер, архитект, аниматор, CAD/CAM професионалист или знаете какво значат буквите : C, C++, C#, PHP, Object Pascal, Java, Perl, то тогава ще ви трябва мощен лаптоп за професионални цели.

4. RAM памет

Тя ще ви трябва само в съчетание с по-якия процесор, за който преди малко говорихме. Но все пак не избирайте нищо с по-малко от 4GB за домашни нужди и нищо с по-малко от 8-16GB DDR3 за професионални. Ако пък държите на бързина, направо помислете за ъпгрейд до 32 GB. Като обобщение ще дадем 2 точки на лаптопите втора ръка и 1 точка на новите. Някой ще попита „Защо ощетяваме новата техника?“. Не сме! Но ако направим съпоставка между производителността и сумата, която ще платим, то употребяваните лаптопи имат много по-добро съотношение цена/производителност.

5. Идва ред на хард диска

Това е онази важна част от хардуера, която съхранява всичките ни данни и дори спомени. Музика, филми, снимки, програми и мултимедия – всичко е там. И точно заради това трябва да сме особено внимателни и да подбираме умно. Едната възможност, която повечето хора избират е да си купят лаптоп с максимално голям обем твърд диск. Обаче в повечето случаи твърдия диск е бавен и морално остарял. Другата много по-добра алтернатива е да ползваме SSD за файлов носител. През последната година цената на SSD устройствата падна до съвсем поносими нива и стават все по-достъпни. Въпреки всичко лаптопите със SSD вместо HDD са относително по-скъпи. Обаче тук изненадата е, че на пазара на лаптопи втора ръка се намират истински съкровища. Например една истински приятна изненада идва в лицето на Lenovo ThinkPad X230, екипиран с Core i7 и 180 GB SSD устройство. Още по-приятна е цената от 550 лв към днешна дата края на 2017-та година. Почти не е за вярване, особено впредвид цената.

Прави обаче впечатление, че при новата техника цените на лаптопите са доста по-надути, когато в тях е интегриран SSD.
Така че тук ще дадем по една точка и на двете разновидности на покупката на хардуер.

Заключение

Така… виждате, че най-важният компонент при покупката на лаптопа всъщност е да изберете, за какво точно ще ползвате машината. Ако смятате да обвържете професионално живота си с лаптопа – дизайн, видеообработка и т.н. ще е необходимо да бръкнете доста дълбоко в джоба си и да купите мощен лаптоп, който може да откриете на пазара и като нов и като втора употреба. Интерсервиз-20 например имат много добри оферти като съотношение: качество / производителност / цена, които можете да разгледате в сайта им. Особено внимание ви обръщам именно на цитирания вече Lenovo ThinkPad X230 втора употреба, който е професионална машина от среден клас на много добра цена. Разбира се ако смятате да изкарвате пари с него си струва инвестицията отвсякъде. Ще ви дърпам ушите, ако го купите за чат и фейсбук.

Във въпросния сайт на Интерсервиз-20 можете да сравните много точно характеристиките, за които писахме по-горе, а ако пък тези неща не са тайна за вас, можете да сравните и други характеристики като видеокарта, чипсет, кеш на процесора, свързаност и портове, записващи устройства и т.н. За всеки лаптоп втора ръка има видео представяне и галерия от снимки, така че да добиете най-подробна представа. А в заключение да преброим точките, които събраха нашите съревноваващи се оферти. Лаптопите втора употреба събраха цели 5 точки срещу скромно заслужените 3 за новите оферти.

И така, вече си имаме победител и фаворит: употребявания ноутбук!

За сега е това, ако се сетите за още причини: Защо да купим втора употреба лаптоп напишете коментар, или очаквайте следваща ни статия.

За статията:
Лаптоп втора ръка - защо да изберем такъв
Заглавие:
Лаптоп втора ръка - защо да изберем такъв
Описание:
Ако се чудите защо употребяваните лаптопи са една от най-добрите инвестиции, и ако решите че може и трябва да купите сте попаднали на правилното място.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: