Вие сте виждали формулите и сте чували методите за изчисляване, но все още не сте сигурни колко пари трябва да заделите за реклама на вашия бизнес. Това е разбираемо. Истината е, че никой не може да ви каже някаква твърда и ясна сума, защото при всеки старт има различни разходи и съображения, с които трябва да се съобразите. Колко нов е вашият бизнес? Какъв обем от средства можете да си позволите? Колко ценен е онлайн маркетингът за вас, в сравнение с другите елементи от рекламната кампания? Едно нещо, което трябва да се знае със сигурност, е това, че по-новите фирми се нуждаят от повече отделени средства. Експертите препоръчват в началото да използвате от 20 до 30 на сто от годишния си бюджет за реклама, ако сте нов в бранша, докато за утвърдения бизнес могат да са достатъчни около 10 на сто.

1. Тенденции в локалния и онлайн маркетинг

Въпреки че се прогнозира, че е твърде вероятно 25 процента от рекламите да бъдат базирани в интернет през следващите 3 до 5 години, това все още далеч не е основният медиум за реклама за повечето големи корпорации. Важно е да разгледаме как компаниите с най-големите маркетингови бюджети харчат парите си за реклама. Най-много средства отиват за реклама в телевизиите и списанията. L’Oreal, General Motors и Time Warner са някои от най-големите корпорации, а те отделят малко под 20 на сто от своя бюджет за такива разходи. И при тях фокусът върху телевизията е отново най-голям. Какво означава това за малките фирми? Ами просто, че онлайн рекламата се разраства, но тя все още не е основният начин за лансиране на бизнес на пазара, а също и че това може да е така още дълго време.

2. Разходите, включени в местната реклама

Въпреки че онлайн тенденцията е показателна за наличието на обща промяна в технологиите, в момента тя има доста специално значение за дребния бизнес. Никога досега не е било толкова лесно да се създаде фирма и да се продава онлайн, чрез използването на банери, социални медии и други популярни вече начини. Всеки може да си направи Facebook страница. Само законен бизнес обаче, който е сериозно концентриран в успеха си, може да се появи в търговска реклама по телевизията. Същото се отнася и за много други офлайн методи за маркетинг. Добре поставеният банер с логото ви върху него, персонализираните продукти и услуги, купоните за отстъпка, и седмичните онлайн реклами носят със себе си известна легитимност, а и са по-евтината алтернатива, която интернет ви предлага.

3. Важни неща, които трябва да се вземат предвид

Интернет вече е променил начина, по който се прави маркетинг по редица причини, повечето от които са в голяма степен положителни. Социалните медии са отстранили разстоянието между бизнеса и потребителите, а това позволява въвеждането на нов вид диалог, който носи дивиденти. Разбира се предимствата на контакта лице в лице не са заменени и вероятно никога няма да бъдат. За да разберете дали вашата рекламна кампания наистина работи, трябва винаги да търсите обратна връзка от клиентите си лично или онлайн, като по този начин ще разберете от къде хората са разбрали за вас. Това е сравнително лесно и след година-две ще проследявате каналите, в който сте най-популярни.

Малките предприятия, които са на пазара повече от 2 години често отделят по 10 на сто от своя бюджет за реклама, като много малка част от него е за онлайн маркетинг, камо ли за реклама в локалното търсене. Но вие трябва да забележите, че по-големите и успешни компании харчат повече за този тип местен маркетинг, което съответно ви показва как експозицията на една марка има значение. А това значение (локално и общо) носи възвращаемост както за големите, така и за малките в бизнеса.