Освен че трябва да са безопасни, играчките за малки деца трябва да отговарят на етапа им на развитие и бързо развиващите се способности. Много безопасни и подходящи материали за игра обикновено може да намерите във вашия дом. Картонени кутии, пластмасови чаши, капаци и бутилки, както и други ”съкровища” могат да се използват от деца на различни възрасти.

Играчки за малки бебета до 6 месечна възраст

Бебетата обичат да гледат хората в очите. Обикновено те предпочитат ярки цветове, обръщат главите си към звуци, поставят играчките и каквото им попадне в устата. Затова най-подходящите играчки за тази възраст са бебешките дрънкалки, меките гумени кукли, гумените топки.

Играчки за големи бебета

Тези играчки също трябва да са меки, но може вече да им се дават и дървени – коли, кукли, влакчета, също може и водни играчки. Дървени или пластмасови кубчета или блокчета в различни размери. Други играчки за тази възраст са плюшените, но внимавайте те да не бъдат много космати.

Играчки за 1 годишните

Тази възрастова група вече могат да ходят и играчките за тях вече са движещи се. Също вече децата искат да разглеждат книжки, да им се четат приказки и стихове, да разглеждат снимки, да рисуват с молив. Всякакви видове плюшени играчки, кукли, колички, влакчета, играчка-телефон, пластмасови животни, войници и т.н.

Играчки за 2 годишните

Дървените пъзели, обектите за сортиране (кухни, столове, пъзели от 4 до 12 броя), кукли с аксесоари за преобличане и хранене. Децата обичат да си играят с вода и да правят пясъчни фигури, да строят пясъчни замъци. Обичат да рисуват с водни бои, флумастери, тебешири, да оцветяват, също и да бият детски барабани.

Играчки за 3–6 годишните

Най-добрите играчки за деца от този възрастов диапазон са разбира се дървените пъзели, с 12 или най-много до 20 парчета. Освен споменатите дървени играчки, децата от тази възраст могат да се забавляват с конструктори. Интересни за момичетата могат да са и различни дървени или пластмасови сервизи, малки цветни блокчета за оцветяване и много други. За момчетата са подходящи малки и големи топки, бухалки и гаражи, пирони, чук и трион. И не на последно място – компютърните игри.

Но, най-предпочитаните играчки са тези от дърво. В Guga.bg може да направите най-добрият избор на дървени играчки.