Въпреки основните значения на думата мода – маниер, правило, ритъм, норма, време, тя се е превърнала в едно много по-разнолико понятие.

Днес модата не признава забрани и е преминала стотици граници до момента. Тя носи в себе си липсата на маниери, нарушаване на правилата, лишаване от ритам или промяната му, отхвърлянето на нормите, времето спира или тече по различен начин за нея.

Много съвременни дизайнери са новатори в модата по свой собствен начин – чрез въвеждане на технология, различен стил или нещо друго неизползвано до момента като похват. Тях все пак ги обединява създаването на нови дрехи от стартови нови материали.

Нещо по-различно и интересно е дизайнерството, което използва за своите цели дрехи втора ръка.

Жени като дизайнерката Джилиан Оуенс са се заели със задачата да създават нови красиви дрехи от вече употребявани облекла. Нейната идея е еко, свежа и много оригинална, защото е много по-сложно да трансформираш чужд модел в нещо различно, отколкото да работиш с парче плат и без ограничения.

Кели Нишимото създава булчински рокли с подчертан дизайнерски привкус от старите рокли на майките, което е отново да дадеш живот на дреха втора употреба. Резултатите са изумителни и това, което тя прави е нещо повече от пълно преобразяване на специална рокля в още по-забележима дреха.

Не е толкова трудно, ако имаш желание и малко умения, ти също можеш да се превърнеш в свой личен дизайнер или да изработваш уникални дрешки за своите деца.

Дрехи и материали от магазините втора употреба като butika.bg могат да станат една прекрасна основа на успешни експерименти. При по-ограничени умения в шиенето или липса на шевна машина, може да се заложи само на по-дребни козметични корекции на дрехите, но те пак ще придобият един неповторим вид.

Добавянето на различни копчета, декорации и апликации ще превърне една изчистена дреха в нещо съвсем различно и уникално.

За методи като боядисване, избелване и щампи също не са ви необходими много задълбочени познания или умения.

Включете децата в разкрасяването на дрехите, като под ваш надзор им позволите да ги изрисуват с подходящи бои за текстил, запечатайте техните творения с ютия преди да изперете дрехата.

Ако сте добри в плетенето, може да добавите плетена декорация към дадена дреха и да я промените до неузнаваемост така.

Запазете непотребните парчета плат, които остават след дизайнерските ви преработки на дрехи. С този излишен материал може да се направи завивка или красива покривка по метода пачуърк. В този случай шиенето на ръка не е никакъв проблем.

Използвайте съединяването на вече готови дрехи, за да направите нещо ново. Ако пришиете към една пола подходяща блуза или потник, то тогава може да получите страхотна нова рокля.

Експериментирайте смело и вземете за ваш помощник подходящо лепило и декоративни камъчета, брокат, различни интересни елементи.

Не се ограничавайте само до дрехите, могат да се декорират чанти, обувки, колани и всичко, което ви хрумне още като аксесоар.