Всеки човек се води по различни неща, когато му предстои да закупува самолетен билет. Някои се доверяват на съвет от приятел, а други предпочитат да се сдобият с билет с помощта на агенция. Малко или много всеки човек се старае да избере най-доброто решение, което да отговаря на неговите възможности.

Какво предлагат самолетните компании днес?

Самолетните полети предлагат на пътниците бърз и удобен начин да достигнат да мечтаната дестинация. Различните компании предоставят на пътниците различни удобства, а също и преференции за тези, които пътуват по-често. Но всичко това зависи от конкретната компания и съответните условия.

Не е случайно да се чудим как е възможно да се предлагат толкова евтини самолетни билети и дали зад примамливата цена не се крие някаква уловка. Поради тази причина трябва да се запознаем с това как превозвачите  определят цените на полетите.

На първо място може би е търсенето, да не забравяме конкуренцията, а също и това с какъв брой самолети разполага компанията.

Това са фактори, които определят образуването на цената на самолетните билети. Цената се променя също и в зависимост от това колко пътници желаят да пътуват. Ако търсенето за определен период е по-голямо, обикновено с него нарастват и цените. Когато пък нивото на интерес намалява, тогава и билетите се предлагат на по-ниска стойност.

Това не би трябвало да е изненада, тъй като както всички знаем търсенето определя предлагането. В този ред на мисли е напълно нормално цените да съответстват с броя пътници, които желаят да резервират място.

Защо е трудно да следим цените на самолетните билети?

Системите, които се използват в интернет за резервация на билети не обновяват информацията си едновременно. Поради тази причина може да получите различни резултати при едно и също въвеждане при търсенето. Разбира се важни са и показателите, които използвате за търсене.

Излишно е да споменаваме, че цените на самолетните билети са значително по-високи през почивните дни. Тогава една голяма част от хората са свободни и избират да пътуват точно в тези дни. Събота и неделя са идеално време за пътуване за много хора особено, когато става дума за кратки разстояния. Заради зависимостта на билетите с търсенето обикновено полетите през по-необичайните часове също са по-скъпи.

На фона на толкова много компании няма как да не отчетем конкуренцията като фактор за определяне на цената на билетите. Възможността да намерите евтини полети пряко зависи от това какъв брой превозвачи изпълняват полет до конкретното място. Колкото повече са те, толкова по-вероятно е да откриете изгодни самолетни билети. И съответно тук важи и обратното-ако една дестинация се обслужва от една авиокомпания е твърде възможно цената на билета да си остане същата за дълго време.

Освен всички тези неща, които изброихме няма как да не сте забелязали, че цените се сменят буквално за секунди. Тук вече нещата опират до късмет и до това в каква степен той ще е с вас. Естествено имате шанс да закупите евтини билети, но всичко както казахме е относително. Цените се влияят и от инвентара, тоест с колко машини разполага дадената компания. Разбира се самолетните билети зависят и от класата, в която искате да пътувате.

Като заключение може да отбележим, че нискотарифните авиокомпании предлагат различни предложения до множество дестинации. Благодарение на тях пътниците получават добра услуга на достъпна цена.