В около 30 процента от жилищата в България има поне едно помещение, в което са използвани ламинирани плоскости за облицовка на стените или ламиниран паркет за пода. Този факт говори за широкото използване на ламинираните плочи, за тяхната популярност и достъпност като материал за оформяне на дома.

Съвременните ламинирани плоскости предлагат изключително богато разнообразие от форми, оттенъци и текстури – те могат да имат наистина всякакъв цвят или комбинация от цветове, могат да имитират повърхността на всякакви видове камък и метали или да имитират повърхността на дъсчени плочи от всякакви видове дърво, а по желание на клиента могат да бъдат изработени и съвършено уникални ламинирани плочи, които да имат форми и изображения, каквито не се срещат никъде по света. Все пак трябва да се отбележи, че най-предпочитани в световен мащаб са ламинираните плоскости, които имитират съвършено някакви природни материали, като камък и дърво например.

Не е без значение и фактът, че инсталирането на ламинираните плоскости върху стените на дадено помещение се отличава с изключителна бързина на процеса, тъй като техниката на облицовка с ламинат е проста, общодостъпна и не изисква някакви специални умения. Трябва дебело да се подчертае едно голямо предимство на облицовката с ламинат – преди да се пристъпи към облицоването не е необходимо да се извършват каквито и да е подобрителни работи по стените – няма нужда да се подравнява стената, да се прави нова замазка, да се чисти или да се боядисва поради простият факт, че ламинираните плоскости скриват зад себе си абсолютно всички недостатъци на стените.

Най-използваният начин за закрепване на ламинираните плоскости върху стените на помещението е, като предварително върху стената се закрепи решетка от дървени ленти. Дървената решетка или се залепя върху стената със специално лепило, или се прикрепя с помощта на крепежни елементи. Върху тази дървена решетка след това се монтират самите ламинирани плочи. При този монтаж между ламинираните плочи и стените остава значително разстояние, равно на дебелината на дървената решетка – това пространство може да бъде запълнено със специални шумоизолиращи или топлоизолиращи материали, а може да се ползва и за прекарване на допълнителни кабели за електрически уреди и т.н. Така че след облицоване с ламинирани плочи, освен чисто естетичния ефект, може да очаквате значително да се подобри звукоизолацията и топлинната ефективност на помещението.

Мнозина сигурно вече си задават въпроса – кои помещения на жилището е най-удачно да се облицоват с ламинирани плоскости. Отговорът е, че практически всички помещения могат да бъдат облицовани с ламинат, но все пак като че ли най-добра работа ламинираните плочи вършат в кухнята и трапезарията. Всички знаят, че тъкмо в тези помещения стените се зацапват най-много и най-трудно се чистят. А ламинираните плоскости, за разлика от стените с мазилка, са много лесни за почистване. В много от случаите са нужни действително само няколко движения с навлажнен парцал или гъба, за да изчезне петното от стената, облицована с ламинат. Другото помещение, което е много подходящо за облицовка с ламинат, е коридора, тъй като на живеещите в дома често се налага да се подпират по стените на коридора с ръце и да подпират по стените на коридора различни предмети, така че тези повърхности също са подложени на по-интензивно цапане, както и на механични повреди.