Преди години всички хора имаха вкъщи големи, тежки юргани, пълнени с памук или други материали. Те се продаваха в магазините в стандартни размери, но също се изработваха и по поръчка. Безспорно, тези завивки имат своите качества, заради които много хора ги ползват и все още и не се отказват от тях. Повечето обаче се насочват към покупка на олекотени завивки, които са фини, леки и много функционални. Покупката на спално бельо онлайн позволява да се сравнят множество модели, цени и материи, без да се губи време.

Тежките юргани е невъзможно да се използват през лятото. Затова пък, олекотените завивки могат да се употребяват в хладните летни вечери, като с тях е комфортно и приятно, без човек да прегрява в леглото. В планината винаги е хладно – през лятото нощите са дори студени и тогава е немислимо да се спи без топла завивка. Навремето тази задача се изпълняваше от дебели, вълнени одеала или от по-тънки – памучни. Сега е по-просто – просто хората спят с олекотени завивки.

Едно голямо удобство на олекотените завивки е, че те могат да се перат в пералнята. През лятото изсъхват буквално за часове. През зимата могат да се сушат в сушилня. Това позволява да се ползват без калъф, тъй като може да се перат често. Олекотените завивки обикновено са много красиви. Те се изработват от щампирани платове, които са във всевъзможни десени. Това позволява на домакините да изберат най-подходящите цветове олекотени завивки, които да се впишат в интериора на спалнята. В www.divdom.com шарените олекотени завивки са в комплект с калъфки за възглавници, плик и долен чаршаф. Така се получават спални комплекти, които освен красиви са и много практични, тъй като през зимата се перат само чаршафите и калъфките.

Материалите за олекотени завивки са най-различни по отношение на пълнежа. Повечето определено са пълни с изкуствени пълнители с най-различни качества. Някои хора предпочитат олекотени завивки с гъши пух, но това е само при условие, че нямат алергични хора в семейството. Много хора не могат да понасят естествения пух и получават тежки алергични реакции. Затова най-предпочитаните олекотени завивки са с изкуствен пълнеж, а материите са естествени или комбинирани със синтетика за повече практичност.