Вероятно последните месеци (и дори години) сте прекарали и сте инвестирали много време и ценни ресурси, за да развиете своя онлайн бизнес до нивото, на което е той на този етап.

Успели сте да намерите ниша, на която да заложите, да откриете и таргетирате точните клиенти, справили сте се с най-сложните първи стъпки и в резултат на своята упоритата работа, вече сте на прага на едно ново ниво.

Когато бизнесът стане твърде развит, за да го ръководите съвсем сами

Когато бизнесът стане твърде голям за да можете да го ръководите съвсем сами, това означава, че е време вашата роля като момче за всичко да приключи и да започнете нов етап, в който да се съсредоточите върху бъдещото развитие на проекта.

Тоест, ако сте успели да стигнете до там, че вече трудно да смогвате с обслужването на клиентите, време е да отстъпите изпълнението на поръчките на външна фирма и да започнете нов етап на развитие на фирмата си.

Това можете да направите, като намерите фулфилмънт център (вижте в BigArena.net), където да делегирате логистиката и обработката на поръчките (маркетплейс), докато вие се фокусирате върху рекламни и маркетингови стратегии.

Това, което ще прави вместо вас фулфилмънт центъра, включва:

  1. Осигуряване на място, на което да складирате инвентара си;
  2. Зареждане със стока (товарене, разтоварване, поддържан на наличност);
  3. Осигуряване на куриерската услуга;
  4. Уведомяване на вашите клиенти за статуса на поръчка;
  5. Връщане на стоки, ако някой клиент се откаже;

Не разочаровайте клиентите си – те трудно прощават

Клиентите, особено ако са дошли за да пазаруват във вашия онлайн магазин за първи път, са особено критични и не са много склонни да правят компромиси с грешки от какъвто и да било сорт.

Един от най-честите примери е с невинното на пръв поглед забавяне на направената от тях поръчка. Когато става въпрос за стари клиенти, те може и да си затворят очите, но ако ви откриват за първи път, закъсненията са най-лошата реклама.

Това е още един пример за това как рутинна дейност, каквато е логистиката, може да се окаже много голям проблем в развитието ви и в задържането на онези клиенти, които вече сте привлекли.

Това е само един пример, който показва, че ако сте достигнали етап, в който вече бизнесът е твърде голям за да се мъчите да се справяте сами, много по-добро решение би било да се фокусирате в развитието, а най-тежката работа да делегирате на онези, които са се специализирали с това.

За статията:
Онлайн бизнесът - как да действаме, когато станем популярни
Заглавие:
Онлайн бизнесът - как да действаме, когато станем популярни
Описание:
Когато бизнесът стане твърде голям за да можете да го ръководите съвсем сами, това означава, че е време вашата роля като момче за всичко да приключи и да започнете нов етап.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: