Имаме с мъжа ми къща с голям двор на село. Не живеем постоянно там, но си ходим през уикендите, ваканциите и за празници. Приятно ни е да си прекарваме времето там и да правим нещо по къщата. И така, докато на мъжа ми не му хрумна да ставаме градинари. Дворът ми се видя още по-голям, още повече, че според мъжа ми всичко трябва да правим ръчно, защото така била най-здравословна реколтата и растяла най-добре. Една година копах, садих, прекопавах, брах, консервирах всякакви зарзавати, включително доста екзотични за нашите ширини. Просто мъжкото тяло много се беше ентусиазирало от идеята и беше намерил какви ли не семена и разсади.

Аз обаче хич не си падам по градинарстването още от малка, когато баба ми ме мъчеше да копая царевица, картофи, лозе…Опитах се да убедя мъжа ми, че вилата е място за ПОЧИВКА, което не включва никаква дейност с МОТИКА, ама не ми се получи. Понеже и съседите ни са като обсебени на тема градинарство, та така го бяха обработили и него. При това те бяха толкова жертвоготовни в името на мъченията по градинарство, че ни поливаха редовно градината, когато нас ни нямаше на село. А май и, като бяхме там. Направих опит също така да обрисувам една идилия колко прекрасно би било да си имаме басейн в двора вместо чушки долма и домати биволско сърце. Нали американската мечта включва хубава къща, басейн и т.н. Ние защо да променяме той работещ модел?

Вместо това обаче мъжът ми каза, че говорейки му за басейна, съм му дала страхотна идея да си направим инсталация за компост за градината. Значи смътно бях чувала, че това освен, че смърди, включва и някакви червеи, което вече наистина не ми беше по силите да изтърпя. Затова се договорих с мъжа ми да си разделим двора на две и аз да обработвам моята половина, както аз си реша – без компости, червеи, всъщност и без никакви зарзавати, както ще стане ясно след малко. Той се съгласи, защото явно реши, че ще има някакъв тип съревнование между моите градинарски умения и неговите, пък нали състезателното начало е заложено в мъжкото ДНК. Също така го накарах да ми обещае, че по никакъв начин няма да ми се меша в решенията, нито да се сърди за тях.

Та взех си аз една седмица отпуск и, с изричната уговорка той да не идва с мен, заминах за вилата. Бях си намерила една фирма, която ми препоръчаха приятели, да асфалтира Моя двор. Така хем колата ще си паркирам нормално, без да минавам през кал, хем ще си правя хамак парти да се наслаждавам на гледката как мъжът ми копае неговата част от двора, докато аз си лежа. Все пак насадих няколко плодни дръвчета тук-там из моята част на двора, като малко не съобразих да направя това, след като бъде асфалтирано. Така затрудних максимално хората, които дойдоха да асфалтират. Освен, че и доста ги изненадах. Малко приличаше цялата работа на ония състезания по ски, където скиорите умело трябва да заобикалят флагчета. Въпреки всичко обаче имах равно и добре асфалтирана част от двора за около половин ден. Всичките ми новонасадени клети овошки си стояха непокътнати и оцеляха, въпреки „моите усилия”.

Останалото беше лесно – купих си хамаци, разни други декорации за по двора, много лампи. Като успях всичко да разположа според вижданията си, се обадих на мъжа ми да дойде да види „моя двор”. Видях, че като дойде той с колата, вече го чакаха нашите любезни съседи, които бързаха да го уведомят, че у нас става нещо „странно” с дворното пространство. Беше безмълвен известно време, после леко ядосан, ама в един момент, като му сервирах изстуден коктейл на хамак, като се размечта и за басейна, всичко му мина. Отказа се и от идеята за компоста. Съгласи се на асфалтиране на двора от мойте хора от Razbivachi.eu, които асфалтираха моята половина. А аз получих потупване по рамото накрая.

За статията:
Операция асфалтиране на двор (женската версия)
Заглавие:
Операция асфалтиране на двор (женската версия)
Описание:
Имаме с мъжа ми къща с голям двор на село. Не живеем постоянно там, но си ходим през уикендите, ваканциите и за празници.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: