Всеки уважаващ себе си земеделски производител трябва разполага с основен селскостопански прикачен инвентар в лицето на плугове, култиватори и дискови брани.

Какво представлява плуга?
Идеята на плуга е да обръща най-горния слой на почва. Това обикновено е първата стъпка в подготовката на земята за обработка, ако не е направена преди това. Преобръщайки почвата ние заравяме остатъците от растящата растителност, които се разграждат в почвата и по този начин е обогатяват по естествен начин. Дизайнът на плуга не се е променил през годините и остава много подобен на оригиналния. С тази разлика, че днес плуговете са много по-мощни и здрави и биват теглени не от животни, а от трактори.

Какво представлява култиватор?
Култиваторът обработва почвата и я прави по-рохка, създавайки по този начин по-добри условия за засяване на семената. Обикновено това е втората стъпка в подготовката на полето. Основната цел е да се подготви полето за засаждане. Благодарение на култиваторите се оформят лехи, в които при сеитбата лесно се поставят семената при засаждане.

Какво представлява дискова брана?
Браните обикновено се дърпат от трактори и на селскостопанския пазар могат да бъдат открити различни модели. Най-разпространени са дисковите брани с и без хидравличен валяк, олекотените и прикачните дискови брани. Според предназначението си този прикачен инвентар може да бъде с гладки или назъбени дискове. С тяхна помощ почвата бива дискувана като се разбиват едрите буци пръст.

Какво представлява сеялката?
Тя е част от оборудването, което използваме, за да поставим семена в земята. Засаждането им обикновено е третата стъпка. Има различни видове и размери на сеялки. Те могат да варират от стандартни редови сеялки, които основно разпръскват семена на земята, но има и гнездови, и за точна сеитба, които са за извършване на по-прецизна работа, като всеки тип има своите предимства и недостатъци.

Заключение
Основното селскостопанско оборудване е много важно, когато сте нов земеделски производител. За това винаги е важно да залагате на висококачествен прикачен инвентар, какъвто можете да откриете в каталога на MASS – https://mass.bg/продукти.
Всичко дори и техниката, която ще използвате зависи от това, което планирате да отглеждате.

Какво друго основно земеделско оборудване използвате?

За статията:
Основен земеделски прикачен инвентар
Заглавие:
Основен земеделски прикачен инвентар
Описание:
Всеки уважаващ себе си земеделски производител трябва разполага с основен селскостопански прикачен инвентар в лицето на плугове, култиватори и дискови брани.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: