В началото е наложително да се спомене, че LED осветлението има някои специфични изисквания, като става дума за свързване в електрическа верига. Това е и причината да съществуват устройства, като LED захранването. Това е трансформатор, който осигурява необходимото напрежение, което изисква този вид осветление.

Какво е LED захранване?

Можете да срещнете много термини, които означават LED захранване. В практиката се използва още драйвери, както и трансформатори. Важно е да се отбележи, че LED захранването се радва на определена автономия в рамките на електрическата верига. Трансформаторът успява да отговори на нуждите на всяка верига, като променя напрежението. Тези уреди имат за цел да променят нивата на напрежение, които достигат да осветителните тела. В традиционния случай напрежението на електрическата верига трябва да стигне до 12V, за да се използва правилно със светодиодното осветление.

Какво LED захранване ви трябва?

Има наистина много разновидности на LED захранването. При избора на трансформатор има две неща, на които трябва да обърнете внимание. Едното е изводът, който ще използвате за електрическата верига. Другият е размерът на LED лентата или осветлението, което планирате да захранвате.

Има два основни вида LED захранване. Единият е “plug and play”, което означава, че са лесни за включване в инсталацията. Другият предлага мрежово готово устройство.

Както подсказва името, “plug and play” драйверите са предназначени за бърз и лесен монтаж. Освен това, изискват минимална експертиза за използване. LED захранването се свързва към електрическата мрежа чрез стандартен конектор и дава възможност на светодиодните ленти да оперират без да създават предпоставки за повреди.

Мрежовото LED захранване е предназначено за по-напредналите съоръжения и може да бъде програмирано директно в електрическата мрежа. Това обикновено се случва благодарение на вътрешен ключ за напълно интегриран опит за осветление на домакинствата. Освен това, те са подходящи за използване в мокри и влажни условия.

В случай, че искате да закупите LED захранване от Викиват, то трябва да намерите и подходящия размер на устройството. Размерът на трансформатора се измерва във ватове и се нуждае да бъде еквивалентен на консумацията на енергия на LED лентата.

Има формула, която може да ви помогне, за да направите необходимите изчисления. Натоварването може да се изчисли като се умножи мощността на метър по броя на светодиодите за 100 сантиметра. Това ще ви даде общата консумация на енергия.

Частен случай за трансформаторите на електроенергия

В случай, че искате да използвате светодиодна лента с дължина 10 метра, която консумира 7,2 вата на метър, цялото натоварване ще бъде – 10 х 7,2 = 72 вата. В този конкретен пример LED захранване за 100 w ще бъде достатъчно (http://vikiwat.com/zahranvasch-blok-5v-20a-100w-s-120-5.html).

Тук трябва да се отбележи, че е възможно да свържете повече от една ивица само с един драйвер. Винаги се консултирайте с професионален електротехник, преди да започнете работа по електрическата инсталация. Той може да ви помогне да изясните както трансформатора, който ви е необходим, така и начина, по който да го включите в системата.

Освен това, можете да направите онлайн проучване, което да ви помогне да изясните параметрите на системата, която ви предстои да изберете. Процесът отнема малко време, но е много полезен в дългосрочен план.