Какво е осветително тяло?

Осветителните тела проектират и излъчват светлина. Основната им цел е насочването на светлината към подходящите места: било то като практическа необходимост или като функционален елемент на декора в стаята.
Как да изберем подходящите осветителни тела
Има толкова много различни фактори, които да се вземат под внимание при избора на подходящите осветителни тела за всеки дизайн. Те могат да бъдат класифицирани по различни начини, като приложение, разпределение и източник на светлината, метод на монтаж и т.н. Според консултантите от отдела за осветителни тела в магазин Багира, има и други важни спецификации като цветова температура, затъмняване, фотометрия и CRI, които трябва да се съблюдават.

Източникът на светлина

Източникът на светлина е частта, която произвежда светлината. Примерите за светлинен източник включват LED, лампи с нажежаема жичка, луминесцентни лампи и HID лампи. Въпреки това, LED е най-модерното решение, което в момента съществува на пазара и затова си заслужава вниманието. Функционалността му се основава на електричество, което преминава през електронните му компоненти и в резултат се произвежда светлина. Някои от предимствата на LED осветителните тела включват по-дълъг живот, енергийна ефективност, икономическа ефективност в дългосрочен план, малко количество произведена топлина, както и ползи за околната среда.

Разпределение на светлината

Една от основните цели на осветителните тела е да насочват светлината там, където е необходима. Определя се от съотношенията на потока светлина, насочена нагоре (UFF) и потока, насочен надолу (DFF). Разделя се на следните типове:

Директна светлина

UFF – 0-10%, DFF-100-90%
При тези видове осветителни тела почти цялата светлина е насочена надолу. Добри примери за директно осветление са полилеи и абажури. Препоръчват се за използване в приложения, където светлината играе съществена роля (например болница, офис, кухня).

Полу-директна

UFF – 10-40%, DFF – 90-60%
Разпределението на светлината тук е предимно надолу. Малък компонент обаче позволява да се смекчат сенките. Полу-директната светлина може да се използва на места, където не е необходима силна светлина (например складове, коридори, търговски центрове).

Общо дифузна

UFF – 40 – 60%, DFF – 40-60%
Като цяло при дифузната светлина, компонентите на светлините са приблизително равно насочени нагоре и надолу, и разпространяват светлината около зоната. От своя страна това позволява меко разпръсната светлина и почти никакъв контраст между светлина и сянка.

Полу-пряка светлина

UFF – 60-90%, DFF – 40-10%
Светлината е насочена най-вече нагоре. Това решение за осветление най-често се използва за интериорна украса, а не като основен източник на светлина.

Непряка светлина

UFF – 90-100%, DFF-10-0%
Светлината е насочена изцяло нагоре и отскача от стените, тавана или пода. Използвайки индиректна светлина е много трудно да имате напълно осветена зона.

Приложение

Осветителните тела могат да бъдат категоризирани също и по тяхното приложение. В по-широк смисъл се разделят на две основни категории: външни и вътрешни. Приложенията на закрито включват използването им в почти всякакви помещения- офиси, търговски обекти, училища, и много други. Външните осветителни тела могат да се монтират на паркинги, като ландшафтно осветление, на фасадни пътеки и стълби. Докато някои от външните осветителните тела могат да се използват на закрито, обратното не е възможно, тъй като вътрешните осветителни тела не са защитени срещу влага и неблагоприятните климатични условия могат да ги повредят.

Начин на монтаж

Осветителните тела се различават и по техния начин на монтаж. Могат да се поставят повърхностно (по стените, тавана и др.) или вградено (по тавана, на пода и др.).

Вградените осветителни тела са монтирани в кухи отвори на тавана например, по такъв начин, че самото тяло да е вътре в тавана, докато стъклен панел разпределя светлината в пространството.

Повърхностно монтираните осветителни тела, за разлика от вградените тела не са поставени в кух отвор, а са закрепени към тавана или стената.

За статията:
Осветителни тела - същност и типове
Заглавие:
Осветителни тела - същност и типове
Описание:
Какво е осветително тяло? Осветителните тела проектират и излъчват светлина. Основната им цел е насочването на светлината към подходящите места.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: