Много се чудех дали пък да не се казва тоя разказ „Открийте приликите”, защото пак ще стане дума за сравнението между навиците по нашите си ширини и едни други навици по едни други ширини. Всъщност иде реч за мои колеги и приятели, които са британци, германци, въобще родени малко по в Западна Европа от Балканите. Тук въобще няма да се впускам в разсъждения за приликите и разликите по принцип, а конкретно за ремонтните дейности.

Ние често се смеем самодоволно, че те такива чужденци са несръчни, една крушка не могат да сменят. Какво остава пък друго по-сложно в домашните подобрения да умеят. Ами да ви кажа честно могат да сменят крушка, че и доста по-сложни ремонтни операции ще направят. Въпросът е доколко има смисъл цялото упражнение.

Та в тоя ред на мисли си говорим с един колега британец, който поживя малко и в български условия, за плановете за лятото. Той щял да обикаля цяла Източна Европа, защото имало няколко дестинации, където не бил ходил. Пък иначе тези места и култура са му интересни, та затова. Аз му казах, че моите планове включват подпомагане на строително-ремонтната дейност вкъщи, извършвана от мъжа ми. С голите наши ръце, гордо, ще къртим няколко нещица, там половин стена, една нишичка, нещо такова… После мъжът ми ще измаже, ще боядиса, ще изхвърлим боклуците и ще изчистим и ей наесен ще заживеем в освежена домашна среда.

Колегата ме гледаше доста неразбиращо. След това ме попита да не би мъжът ми да се занимава професионално и да има бизнес кърти, чисти, извозва. Тц, няма, викам му аз. Ама по тия ширини всеки може да кърти. Поне мъжките индивиди. И си кърти в панелките всеки ден, във всякакви часове. А женските индивиди могат да чистят и в повечето случаи и извозват. То затова излезе оня лаф, че не може да си народен будител, ако не включиш бормашинката или най-добре къртача в 7 сутринта. Чак се чудя уж малка квадратура на тия панелки, а все има още и още за пробиване и къртене. Та така и у нас. Една от първите придобивки на мъжа ми беше къртачът. За мой и на детето голям ужас.

След това колегата британец ме пита нямаме ли специализирани фирми, предлагащи услугата кърти, чисти, извозва. Ама имаме, разбира се. Но то пък колко да е сложно това нещо.

И тогава чужденецът ми заобяснява как е станал големият ремонт в неговия апартамент, докато той е бил на почивка на Карибите. Дал си ключовете на фирма, която се занимава със сграден мениджмънт. Дал си поръчките, идеите за ремонта, а след това получил по мейл, а после и лично, идеен проект, дизайн и мостри за всичко, което ще се боядисва, сменя, кърти и т.н. И се прибрал след две седмици в напълно ремонтиран, блестящ от чистота дом.

В нашия вариант обаче нещата ни се случиха две седмици подготовка за ремонт и планиране. Два дни къртене на неумолима бетонна стена, която не иска да падне и се оказа непревземаема като Бастилията. След това две седмици изхвърляне и чистене на отпадъците. И това правих миналото лято през отпуската.

Тази година обаче реших, че нямам нерви повече да продължава така и пробвах британския начин. Обадих се на фирма кърти, чисти, извозва, обясних какво искаме, като поисках да се извозят и едни стари вещи допълнително, за да се разчисти у нас. Равносметката беше – няма и ден къртене, барабар с чистенето и извозването. Натрупаните стари вещи също бяха изнесени, дори не ми стана ясно кога. Аз се бях уплашила, че и след тези мъжки индивиди с къртачи ще трябва да чистя, а вероятно и нещо да извозвам, ама бяха забърсали дори финия прах. Ех, много ми хареса тоя начин.

Тая година смятам и на море даже да ида.

За статията:
Открийте разликите - за ремонта, чужденците и нещата от живота
Заглавие:
Открийте разликите - за ремонта, чужденците и нещата от живота
Описание:
Тук въобще няма да се впускам в разсъждения за приликите и разликите по принцип, а конкретно за ремонтните дейности.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: