Трифазните мотори се използват най-вече в промишлеността и търговската дейност. Този тип двигатели имат по-малко части и са по-здраво построени от техните еднофазни аналози. В резултат на това трифазните електромотори са по-малко податливи на повреди и са склонни да работят в продължение на много години, без да имат нужда от поправка или изморителна и скъпа поддръжка. Заради приложението си в промишлеността и простото си устройство те могат лесно да бъдат заменяни. В този случай ремонтите са рядкост, защото обикновено струват колкото покупката на нови двигатели. Друго голямо предимство на трифазните електромотори е, че диагностицирането на проблем при тях е наистина много лесно. Това е проста операция, която можете да извършите сами само в няколко елементарни стъпки. Това ще ви даде правилната перспектива в ситуацията. Можете да вземете решението дали да започнете ремонт, или да закупите нови електромотори.

За изпълнението на тази задача ще трябва да се снабдите с най-обикновени инструменти, които могат да се намерят във всеки дом или железария. Набавете си комплект от отвертки, гаечни ключове и клещи. Освен това, за да измерите параметрите на електромоторите и да разберете дали оперират при правилната мощност и напрежение, ще трябва да се снабдите с мултиметър.

Инструкции за замерването

Измерете входното напрежение на електромоторите, като използвате мултиметъра. Той трябва да е настроен така, че да измерва волтове. Напрежението на двигателя трябва да присъства във всяка една от трите фази. В случай, че някои от показателите липсва, трябва да проверите доставките по веригата за всеки един от проводниците, прекъсвачите и самото състояние на захранващия кабел. Ако отчетеното напрежение е нормално и в трите фази на електромоторите, можете да преминете в следващата стъпка от диагностицирането на проблема.

Внимателно разгледайте електрическите връзки и терминали на мотора. Възможно е да откриете повредени или разхлабени връзки. Това често се явява като причина за намаляването на напрежението и спънки в работата на двигателя. Инспектирайте много внимателно, а, ако се появят разхлабени връзки, ги затегнете добре. Поправете наранените проводници. Работата на електромоторите с разхлабени или повредени връзки е много опасна. Те могат да наранят някого от хората, които оперират с машината. Освен това тя е вредна и за самата система.

Изключете захранването на мотора и го отделете от машината, която захранва. След това отново свържете електромоторите. В случай, че двигателят отново заработи, можете да преминете към следващата стъпка за диагностицирането на проблема с трифазния мотор.

Оглед

Проверете двигателя за миризма на изгоряло. Освен проявленията във въздуха, можете да се уверите, че е безопасно и да разберете каква е температурата на електромоторите.

В случай, че засичате подобни отклонения, можете да изключите захранването и да почистите и смажете намотките и корпуса. Това ще подобри работата на двигателя. Често се случва моторите да имат този проблем, защото бобината и корпусът се износват заради непрекъснатата работа. Същността на тези два елемента от двигателя е в тяхното постоянно съприкосновение. Затова износването им се случва по-бързо от останалите части на мотора.

След като завършите тази стъпка, можете внимателно да рестартирате подаването на електрическа енергия към системата. В случай, че двигателят се рестартира и работи по-добре от преди, бихте могли да не обмисляте смяната му. Ако ситуацията не е такава, можете да се консултирате със специалисти (като тези от “Викиват“) за нов електромотор.