Пароозонаторът е един от уредите с голямо приложение не само в козметиката, но и в медицината. Това е уред, който посредством нагреватели затопля количество вода, билкови отвари или етерични масла и ги превръща в пара, която е особено необходима като подготовка на кожата за редица козметични процедури. Това го превръща в незаменим елемент от всяко козметично оборудване.

В медицината пароозонаторите се ползват за инхалации при възпаление на горните дихателни пътища и около носните кухини, с което се подпомага в огромна степен лечебният процес.

В козметиката тези чудодейни уреди се ползват ежедневно и при почти всяка процедура, тъй като топлата пара, произвеждана от тях разтваря кожните пори и така се улеснява почистването на кожата при акне и комедони.

С помощта на различни билкови отвари или етерични масла парата, произвеждана от пароозонатора става не само подпомагащ, но и лечебен елемент при повечето процедури, тъй като разтворените от топлината пори поемат значително количество от полезните микроелементи, съдържащи се в тези масла и така самата процедура става много по-полезна и ефективна.

Пароозонаторите са необходими, когато се налага почистване на кожата в дълбочина, както и когато е наложително да се стимулира кръвообращението и метаболизмът при случаи на застаряваща и дехидратирана кожа. Почистващите и подмладяващи процедури, извършвани в козметичните салони биха били невъзможни без участието на пароозонатор, с който да се подготви кожата за каквато и да е процедура. Поради тази връзка между парата и останалите лечебни или разкрасяващи процедури в козметичните салони пароозонаторът е включен като задължителен елемент в различните комбинирани уреди.

Един козметичен комбайн е недостатъчно ефективен без увеличителна лампа лупа и пароозонатор, тъй като без тяхна помощ всяка последваща манипулация не би имала положителния ефект, който се търси.

Освен полезната пара, която отворя порите на кожата, този вълшебен козметичен уред произвежда и така ценния за кожата озон, който има способността да храни клетките на кожата и да стимулира тяхното обновяване, както и да ускорява производството на колаген и еластин при случаите на застаряваща кожа.

Ползите от пароозонатора в козметиката и дерматологията са неоспорими и спокойно можем да заявим, че без тях не може да се извърши нито една полезна козметична процедура.