Неа Ираклица е малък град, който принадлежи към община Пангея и град Кавала и се намира в западната част на залива, само на 13 км преди Кавала. От град Солун е на около 155 км.

Мястото е създадено от заселването на бежанци от Мала Азия от град Ираклица след Първата световна война и дълги години е било просто малко селище с порутени къщи и бедни хора. Но с разрастването на туризма Неа Ираклица се развива и преобразява, най-вече заради красивия плаж в селото и богатата растителност наоколо. Неа Ираклица е много хубаво туристическо място, което разполага дори с малко яхтено пристанище, вили под наем, хотели, таверни, плажни барове, едни от най-хубавите плажове в Гърция, а магазините са многобройни.

Градът има малко над 1000 жители постоянно население.

Неа Ираклица има дълъг пясъчен плаж с дължина около 2000 м. Вилите и хотелите са разположени по протежение на плажа и можете да изберете дали искате да сте в центъра, където са жилищната зона и яхтеното пристанище, или в лявата част на плажа, по-близо до Кавала. Бяхме много приятно изненадани от този град. Малък и живописен, с красива брегова линия, той е осеян с традиционни ресторанти – таверни и модерни барове, пекарни, сладкарници и магазини. Освен това на плажа има детски играчки, пързалки, люлки, а плажът е организиран с шезлонги и чадъри и волейбол на пясъка.

В лявата част на плажа, гледаща към морето, са организирани голям паркинг, яхтклуб и спортни съоръжения, а също така има и голям супермаркет Lidl.

От малък полуостров, разположен до яхтеното пристанище, се открива хубава гледка към целия залив от едната страна и към плажа Ремви от другата. Има малък параклис, посветен на Света Марина, който е построен от сдружение на рибари от Неа Ираклица.

Неа Ираклица е известна в православния свят с чудотворната икона на Света Богородица Откритие (Фанеромени), нарисувана от апостол Лука и намерена в Ираклица в Турция и пренесена в Неа Ираклица с бежанци през 1922 г., а след това пренесена в планината Атон. Жителите на Неа Ираклица успешно лобират за връщането ѝ през 1932 г. Иконата е чудотворна и изцеляваща. В същата църква се съхраняват мощите (черепът) на свети Харалампий.

Както вече споменахме, плажът в Неа Ираклица е много дълъг, около 2 км, и е организиран в голямата си част. Пясъчен, широк и с постепенна дълбочина. От 2007 г. той има син флаг. Водата е кристално чиста и плажът е един от най-добрите в префектура Кавала. Зад морския и полуострова има още един, скрит, по-малък плаж Ремви, където водата е чиста дори в разгара на сезона, когато повечето плажове поради високата температура и струпването на хора се замърсяват. Можете сами да изследвате околностите на плаж Ремви и да откриете някои диви, малки заливи, където можете да бъдете сами.

Само на 5 км от Неа Ираклица се намира един от най-добрите, ако не и най-красивият плаж в Северна Гърция – Амолофи, а в радиус от 10 км вляво и вдясно от Неа Ираклица има много други красиви плажове като Палио, Батис, Каламици, Каргиани.

Неа Ираклица е идеалният избор за тези, които искат малък, тих курорт, без модни удобства и нощен живот. В същото време той би подхождал на тези, които искат да са близо до по-голям град, като например Кавала, където могат да стигнат след 10 минути път с кола, да пазаруват или да се забавляват и да се върнат към спокойствието и релаксацията. Солун също е наблизо. На час и половина път с кола.

Наблизо е планината Пангея с отлични пътеки, до чийто връх може да се стигне с кола. На нея има седем манастира, река Нестос и Стримонико, Кавала със стария град и известния археологически обект Филипи, дори Тасос може да бъде достигнат за еднодневна екскурзия.

За статията:
Перлата Неа Ираклица е само на 3 часа път с кола от София
Заглавие:
Перлата Неа Ираклица е само на 3 часа път с кола от София
Описание:
Неа Ираклица е малък град, който принадлежи към община Пангея и град Кавала и се намира в западната част на залива, само на 13 км преди Кавала. От град Солун е на около 155 км.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: