Нашата страна е прекрасна, тя очарова със своята вълшебна природа, с чистият въздух, с кристално чистите води и многото минерални извори. Нашата древна  история също буди голям интерес. Археологичните останки красноречиво отразяват нашето минало, живота ни в древни времена и нашата същност. Всеки, който иска да се запознае има начин. В много музеи са показани  експонати, които говорят за славното ни минало. Така че, освен прелестите на природата, ние има с какво да се гордеем и да го покажем на наши и чужди туристи.

Нашата страна е предимно планинска. По-голяма част от е заета от планински образувания. Планините са ни са много разнообразни. Независимо от големината, височината от това дали са стръмни или полегати, те са достъпни през всичките 4 сезона на годината. На територията ни има 37 планини.

Стара планина разделя нашата страна на две части – южната, където са 36 от българските планини, и северна. Най-голямата и най-дълга е Стара планина, която е дала и името на нашия Балкански полуостров, заради прозвището си „Балкан”. На юг от Стара планина е Средна гора – втората голяма планинска верига у нас. Тези две планини са дълбоко са с миналото ни.

Най-внушително се издига Рило-Родопският масив и обхваща Пирин, Рила, Стъргач, Славянка и Родопите. На югозапад се намира Осоговско-Беласишката планинска група. Този планински масив е разположен на границата на три страни България, Гърция и Македония. Планините ни така обаятелни и великолепни, силно впечатляват и пленяват туристите от много страни. В България е добре развит туризма, но тенденцията е да се създават все повече благоприятни условия за развитие на курортните бази, за да се задоволяват нуждите на нашите и чужди посетители. Най-предпочитани за туристите са спа курортите, но първенството винаги държи уникалната  почивка във Велинград.

Според новата концепция на министерството на туризма България се разделя  на 9 района за туризъм у нас. Районите ще се специализират по вида на туризма. Черноморието ще се представя от Северно с център Варна, който освен летния ще развива и спортен и Южно с център Бургас – летен, културен. С редица проучвания е доказано, че курортите във  Варненският район могат да развиват и още фестивален, конферентен и еко туризъм, а в Бургаския – религиозен, балнео, еко туризъм  и приключенски.

София и общините наоколо трябва да се отделят в отделни региони и да се специализират като културен туризъм и делови пътувания.

А планините Пирин, Рила Родопите и Стара планина в региони с развит освен планински и още в религиозен, селски, приключенски, еко и друг вид туризъм.

Розовата долина с център Казанлък да се развива като културен туризъм, да осъществява културни мероприятия, така също и балнеолечебен, планински, приключенски и други видове.

Тракия с център Пловдив ще развива културен и винен туризъм и други видове.

Район “Дунав” е един от най-големите райони ще се развиват круизни пътувания и културни обиколки. Разнообразието на нашата природа дава големи възможности за активна почивка и релакс през всички сезони на годината.