Профилактика и поддръжка

По-добре да вземете предпазни мерки

Поставете килими пред входната врата, които ще събират мръсотията. Те ще попречат на уличният прах да попадне във вашият дом и на вашия килим. Доверете се на професионалистите от Cityclean и направете вашето пране на килими забавно, вижте повече на пране на килими в Благоевград

Също така не забравяйте, че мръсотията и петната не се забелязват толкова на тъмен килим, колкото на светъл килим.

Прахосмукачка редовно

За да поддържате килима си добре изглеждащ за дълго време, препоръчваме да почиствате с прахосмукачка поне два пъти седмично.

Ако все пак не помага редовното почистване, ще трябва да се доверите на някои които да го направи вместо вас. Пране на килими в Дупница и региона е точно за вас, правим го с БЕЗПЛАТНА доставка от и до вашият дом, машинно пране на килими.

По-добре е да използвате прахосмукачка с меки въртящи се четки (този метод не е подходящ за килими с дълга купчина).

Тези прахосмукачки струват малко повече, но са много по-ефективни. Това е единственият начин за премахване на дълбоки замърсявания и килимите се регенерират много по-бързо с това почистване.

Малките замърсявания и петна се отстраняват най-добре с препарат за почистване на килими. Прочетете внимателно инструкциите за употреба и винаги незабавно третирайте петна.

Дълбоко почистване

Ако редовно почиствате с прахосмукачка и премахвате петна по килима си, тогава дълбоко почистване може да не е необходимо за една година или повече, дори ако килимът ви е със светъл цвят.

Когато килимът ви започне да изглежда мръсен, можете да накарате килима да бъде професионално почистен или почистен сам. Ако решите сами да почиствате килима, трябва да използвате почистващ препарат с добро качество и стриктно да следвате инструкциите на производителя.

Мокро почистване с шампоан

За вълнени килими използвайте неутрален шампоан. Не използвайте алкални продукти, домакински препарати или шампоани, които миришат на амоняк. Направете тест, преди да почистите килима със специален шампоан.

Изсипете малко шампоан в чинийка и оставете за една нощ, отцедете и оставете да изсъхне. Вижте дали върху чинийката има лепкави остатъци, по които битовата мръсотия може да се залепи.

Ако използвате почистваща прахосмукачка, следвайте внимателно инструкциите. Извадете мебелите от стаята, ако е възможно, почистете килима преди мокро шампоане. Оставете килима да изсъхне за една нощ, след това го прахосмукайте отново и сменете мебелите. Трябва да се избягва прекомерната влага, тъй като може да повреди купчината и облицовката.

Абсорбиращ прах

Съществуват разнообразни почистващи прахове, заредени с разтворител или препарат. Прочетете внимателно инструкциите на производителя. След като почистите килима с прахосмукачка, нанесете обилно количество прах, втрийте го в купчината и след това го почистете отново.

Не е необходимо да премахвате напълно праха от купчината: прахът помага да се сведе до минимум допълнителното замърсяване на килима. Прахът е най-лесният начин да освежите килима си. Освен това прахът по-малко уврежда купчината, тъй като килимът се намокри по-малко, освен това стаята бързо е готова за употреба.

Аерозолна почистваща пяна

За лесно почистване на малки пространства можете да използвате аерозолна почистваща пяна. Препоръчително е първо да тествате шампоана, за да видите дали той оставя лепкав остатък, който може да привлече мръсотия. Пяната обикновено се напръсква в малко количество и се четка с влажна гъба или четка. След като килимът изсъхне, трябва да го почистите с прахосмукачка. Във всички случаи инструкциите на производителя трябва да бъдат внимателно прочетени.

Отстраняване на замърсяването със спринклерна система

При този метод, понякога погрешно наричан почистване с пара, купчината килим се обработва с струя гореща вода под налягане и разтвор на препарат. Това премахва примесите с вода, която се отстранява почти веднага с мокра вакуумна система с мощно засмукване. Този метод е особено полезен за почистване на много замърсени килими, тъй като премахва дълбоко залегналите замърсявания. Въпреки това, той не винаги е в състояние да почисти повърхността толкова ефективно, колкото другите методи. В допълнение, този метод може да се използва за отстраняване на излишния препарат след мокро шампоане. Когато се използват заедно, тези два метода могат да почистят дори много мръсен, изтъркан килим. Устройството за такова почистване може да бъде наето, но все пак е по-добре да поверите процедурата на професионалисти: ще ви трябват специални грижи.

За статията:
Поддръжка и почистване на килими в Благоевград
Заглавие:
Поддръжка и почистване на килими в Благоевград
Описание:
По-добре да вземете предпазни мерки. Поставете килими пред входната врата, които ще събират мръсотията. Те ще попречат на уличният прах да попадне във вашият дом и на вашия килим.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: