Полиране на фарове е широко разпространена процедура, чрез която замъглените, пожълтели, овехтяващи и едвам пропускащи светлината поли карбонатни фарове на колата ни, могат да бъдат възстановени в целия си блясък, стига да сме направили процедурата навреме. В днешно време масово колите у нас, както и по света, са с фарове, направени изцяло от поли карбонат. Този вид пластмаса е много удачен за предназначението си като огледална повърхност и за изработката на фарове, защото е евтин, широко приложим, безопасен при сблъсък и траен най-вече. Именно поли карбонатът при евентуален инцидент не би се пръснал на парчета и наранил околните, именно той увеличава рефлекторните способности на фара да отразява светлината и да я насочва по-точно, и именно той устоява на атмосферните условия. Но, както всичко хубаво си има своите недостатъци, така и тази така практична пластмаса си има един голям недостатък. При пряк сблъсък с ултравиолетовите слънчеви лъчи тя пожълтява и се замъглява. Затова се нуждаем и от реставриране чрез полиране на фарове!

Затова още в производството на автомобила в завода поли карбонатните фарове биват обработени с много фин защитен слой керамичен лак, който не позволява вредните ултравиолетови лъчи да увредят поли карбоната. Този защитен слой си има годност обаче и след около 3 до 5 години той започва да се разрушава, като това води и до споменатото вече замъгляване и пожълтяване на фаровете на колата ви.

Когато налице имаме едно такова окисляване или оксидиране на поли карбонатните фарове имаме два варианта за действие. Единият е процедурата полиране на фарове, а другият е по-крайният вариант – смяна на фаровете на автомобила, което често излиза скъпо и финансово неизгодно.

Кога можем да полираме фаровете и да възвърнем блясъка и добрата им осветеност и кога това е невъзможно?

По принцип и от практическа гледна точка полирането на фаровете може да се направи почти винаги и резултатите да са много добри. Когато обаче прекалено дълго проблема с пожълтяването и загубата на видимост е неглижиран, то имаме налице едно дълбоко оксидиране, разяждане на поли карбонатната повърхност и появата на много дълбоки наранявания по фара, които чрез полиране не могат да се отстранят. Именно при една такава ситуация ни се налага и смяна на фаровете, която е много по-скъпата, сложната и неприятна процедура за един водач на автомобил.

Добре ли е сами да полираме фаровете си и то с подръчни средства?

Навярно сте срещали в мрежата призиви за лесно полиране на фаровете ви, било то с паста за зъби или с подобни несъстоятелни средства. Дори е ефикасно на пръв поглед това действие е много опасно, защото самия процес на полиране изисква оценка на увредената фарова повърхност, шлайфане с подходящи средства в повечето случаи, полиране с подходяща паста за целта и финално нанасяне на защитен слой, за да има по-дълготраен ефект полирането. Какво от всичко това може да направи пастата за зъби например, освен леко да отстрани пожълтяването и замъгляването, като избелващ агент? Отговорът е много прост – нищо, което да е дълготрайно и качествено! Затова вместо да търсите всевъзможни варианти още повече да увредите фаровете си, потърсете полиране на фарове от професионално лице!