Работата в един фризьорски салон не е лесна, а понякога дори е доста натоварена. Това изисква добра организация и разчет на всяко действие и тази организация често включва правилното позициониране на всички използвани уреди и помагала, така че да бъдат на една ръка разстояние до фризьора, с което да се пестят време и излишни движения.

Фризьорските процедури често изискват бърза реакция, тъй като повечето химикали, използвани за направата на една фризура имат срок на действие, който не бива да се надвишава. В тези случаи е изключително важно фризьорът да организира своята работа така, че да я свърши в изискания срок, да се обслужат повече клиенти и да се спазят записаните часове. С тази цел са създадени фризьорските колички, в които се съдържат всички необходими фризьорски помагала.

Те имат различни по брой чекмеджета или рафтове, които са подредени на етажи, като най-горния ред обикновено служи за работен плот, върху който се смесват различните химикали и върху който стоят за по-голямо удобство на фризьора най-необходимите за всяка манипулация инструменти.

Фризьорските колички често имат и удобни поставки са сешоар, на които този важен уред се закрепва удобно, предпазвайки неговия кабел от оплитане и подпомагайки за пореден път работата на фризьора.

Тези важни помагала не биха се наричали колички ако нямаха удобни колелца, които позволяват придвижването им във всяка точка на салона, където тяхното присъствие е необходимо.

Различните модели фризьорски колички са изработени от различни материали и издържани в различна цветова гама, като най-предпочитани по практични причини са пластмасовите модели в тъмни цветове.

Работата в един престижен и по-натоварен фризьорски салон би била немислима, без удобството и практичността на фризьорските колички. Те спестяват време, което би било пропиляно в търсене на всеки нужен инструмент, организират работния процес, тъй като всеки необходим елемент от работата на фризьора има своята точна позиция и спестяват пространството, което е нужно на клиентите и работещите в изискания салон.