Голяма част български фирми сменят местонахождението си, било то заради висок наем или поради някаква друга причина. Когато променяте адреса на офиса си вие трябва да наемете работна ръка, която да обслужи въпросното преместване.

За голямо съжаление много бизнесмени предпочитат да накарат собствения си персонал да натовари бусовете и камионите, вместо това да стане чрез наем на професионалните хамали в България.

Разбира се, вероятността да навиете офис сътрудници за вдигане на тежко е много малка и поради това рано или късно ще стигнете до услугите на Хамали или специализирана фирма за носачи. Ако все пак искате да носите сами, ето пет полезни съвета за вас:

  1. Старателно и разделно опаковайте компютри, принтери и другата офис техника. Надпишете съдържанието на кашоните, за да знаете кое какво е и къде е.
  2. Наемете подходящо транспортно средство за превоз на офис мебелите, съобразено с обема им. Камиони или бусове може да намерите в нашия уеб сайт за хамалски услуги.
  3. Използвайте специално фолио за защита на меката мебел (дивани, канапета и др.).
  4. Повикайте физически здрави хора за товаренето и разтоварването на мебелите. Не рискувайте с нетренирани кадри.
  5. Съблюдавайте офис мебелите по време на превоза към новата дестинация. Назначете отговорник по транспорта.

Ако не можете да се справите с тези пет правила оставате работата на Хамали Попай и опитния ни екип. Ние ще свършим всичко вместо вас на достъпна цена. Имаме над петдесет редовни клиента, които останаха доволни от офертите ни.

Изберете по-качествената фирма днес

Ваш ред е да видите какво може екипа ни и ще се радваме, ако можем да бъдем полезни за реализацията на бъдещите ви планове по преместване на офис мебели в страната. За допълнителни и важни въпроси може да се свържете с нашия екип още днес. Благодарим ви, че проявихте интерес към статията и ви желаем всичко хубаво.