Хората винаги са се стремили към красота, според моментните критерии за красиво. Една гладка и нежна кожа, без нежелано окосмяване е критерият за красота на болшинството жени в момента, както и на все повече мъже в последните години.

Методите за премахване на нежеланото окосмяване по тялото са много и всеки един от тях има своето предимство, в зависимост от това дали е ефективно средство в дългосрочен план или просто лесен и безболезнен начин да изглеждаме добре в конкретния ден или вечер.

По-щадящите способи за премахване на неприятните косми по тялото са бръсненето и крем депилатоарите. Те са напълно безболезнени, освен ако не се порежете с бръснача, разбира се, но и съвсем краткотрайни, като ефект, тъй като с тях се премахва само тази част от косъма, която се намира на повърхността на кожата. Обикновено след 2-3 дни вече имаме нова още по-твърда и неприятна растителност и се налага да направим нова процедура, която често е все по-неуспешна, тъй като новите косми оставят едно неприятно усещане за грапавина, колкото и прецизни да сме били при изпълнение на процедурата.

При епилация с крем депилатоар косъмът, който е на повърхността се изгаря по химичен път, което в общи линии е по-успешен начин да постигнем гладка кожа. Много от химикалите в тези кремове, обаче дразнят кожата и предизвикват алергии, които трябва да изчакаме да отшумят, за да прибегнем към нова епилираща процедура.

Ето защо кола маската си остава най-доброто средство за обезкосмяване. С нейна помощ косъмът се изтегля, заедно с неговия фуликул, което удължава значително времето до поникването на следващия косъм, а следователно и до следващата обезкосмяваща процедура.

Много често, след като е премахнат коренът на извадения косъм, не може да се образува нов фуликул, който да създаде нов косъм и така естественото окосмяване значително намалява, което превръща кола маската в един трайно решаващ проблема с нежеланото окосмяване метод за епилация, за разлика от всички други методи.