Революцията при разширенията на домейн имената, на която станахме свидетели преди по-малко от две седмици, вече започва да поставя своите въпроси. Индустрията полудя за една нощ по регистрацията на наименования, които имат странен завършек. Стана ясно, че и големи компании са проявили много сериозен интерес към регистрацията на такъв тип домейни. Примерът пред всички даде Google. Данни от компанията регистратор сочат, че от Гугъл са запазили около сто домейн имена. Те са свързани с продуктите и интересите на компанията. Като например можем да дадем .search.

Все пак преминаването от един на друг адрес винаги крие някои рискове. С този материал ще ви дадем някои отправни точки, за които да помислите. Промяната вероятно носи след себе си както положителни, така и негативни последици.

1. Мотивация на двете страни

Регистрацията на новите домейн имена ще бъде причина за появата на нови фирми, които да се занимават с това. Всеки бизнес ще се опита да създаде здрава връзка с регистратора на своето домейн име. Проблемът в създалата се ситуация е, че няма да е ясно коя компания регистратор с какви намерения е. Възможно е на пазара да се появят регистратори на домейни, които искат да направят бърза печалба, без да се интересуват от последиците. Естествено, че сред купувачите на домейн имена има и надеждни фирми. Всеки, който разсъждава иновативно за своя домейн, трябва да провери добре досието на своя регистратор.

2. Надеждност на партньора

Дори и при най-добри намерения от страна на домейн регистратора, могат да се появят някои проблеми. В момента масово се подписват договори за нови наименования. Това може да доведе до сериозно офлайн време. Освен това новите имена могат да станат обект на хакерска атака или много големи технически трудности. Всички проблеми от този род могат да възпрат клиентите да посещават определен сайт. Това често води до загуба на трафик, а вследствие на това на клиенти, както и на пари. Винаги е най-добре да се избере доставчик, който е надежден и се е доказал с времето.

3. Възможността за голямо объркване

С новите домейн имена е възможно да се появят много обърквания. Официалният регистратор ICANN е позволил формите за единствено и множествено число да съществуват заедно в интернет пространството. По този начин .hotel и .hotels, както и .hoteles и .hoteis, ще започнат да бъдат регистрирани през 2014 г. Потребителите, които търсят jillsbnb.hotel могат лесно да се озоват на сайт с името – jillsbnb.hotels. В .com версиите объркването на домейн е много по-малко вероятно.

4. Дължина на домейн наименованието

Въпреки че кратките имена на сайтове са желани повече, изглежда че по-дългите често работят по-добре. В допълнение идва и предимството, че по-дългите имена могат да включват ключови думи, които ще се появяват по-често в резултатите от търсенето. Домейните, които са keyword-rich (б.а. богати на ключови думи), водят до по-голяма честота на кликванията в PPC кампаниите. В случай, че един бизнес държи да използва кратко име, за да го запомнят потребителите, то трябва да се обмисли много добре. Погледнете го от всички възможни страни, за да избегнете всякакъв конфликт на интереси.

Изборът на домейн е важен за създаването на онлайн присъствие за всеки бизнес. Все пак е нужно да се отбележи, че правилният избор не винаги е съвсем очевиден.