Коликите са състояние, при което бебето получава тежки спазми в областта на стомашно чревния тракт. Това е една от основните причини за дискомфорт на бебето и редица притеснения на неговите родители. Въпреки методите на съвременната медицина, все още не я ясно какво всъщност причинява появата на бебешки колики. Съществуват твърдения, че това се дължи на недоразвитата все още храносмилателна система на новороденото.

Ето някои от най-характерните признаци, които идентифицират наличието на остри стомашно чревни болки:

  • Бебето плаче неконтролируемо повече от три часа;
  • Това се повтаря повече от три дни в седмицата;
  • Този период на дискомфорт продължава повече от три месеца;
  • Интензивния плач на детето се появява обикновено в следобедните часове;
  • При наличие на пристъп, лицето на новороденото силно се зачервява.

Как да намалите вероятността от развитие на колики?

Можете да предотвратите появата на това състояние като използвате специализирани бутилки, които намаляват вероятността от поглъщане на въздух по време на хранене. Поддържайте тиха и спокойна среда около бебето си по всяко време. Бъдете внимателни към собствената си хранителна диета. Много от бебетата са алергични към някои хранителни вещества, което ще предизвика болки в стомашно чревния тракт на детето.

Съществуват много лекарства и медикаменти за облекчаване на симптомите на бебешки колики. Ако все пак те не могат да помогнат на вашето дете, можете да изпробвате различни традиционни методи за справяне с проблема. Опитайте се да успокоите бебето, като го поносите на ръце. Приспивна песен или релаксираща музика ще се отразят добре по време на пристъп. Можете да масажирате детето със специални ароматни масла с екстракт от лавандула, лайка и др., предназначени само за бебета. Разходка в парка, също е едно решение, което ще разсее детето.

Не забравяйте, че трябва да експериментирате в изпробването на различните методи за преодоляване на състояние на бебешки колики. При всяко бебе действат различни начини за облекчаване на симптомите. Хубавото е, че този период отшумява от само себе си след навършване на 4-5 месечна възраст на детето.