Децата са най-честата жертва на диария. Това е в резултат на по-слабата имунна система, която имат в сравнение с възрастните, което ги прави по-уязвими към появата на разстройство. Диария е медицинско състояние, което е причинено от стомашен вирус. При възникване на такъв здравословен проблем, детето прави три или повече изхождания на ден, като консистенцията на изпражненията е полутечна. От време на време този симптом е съпроводен от повръщане и лека треска.  Освен с помощта на лекарства, разстройство може да се лекува и чрез билкови средства.

Диария при деца, която продължава около две седмици е причинена главно от стомашен вирус от семейството на ротавирусите. Това са бактерии, които причиняват дизентерия и хранително отравяне. Общите паразити, които са причина за разстройство са Гиардия Ламблия, които обикновено се разпространяват от замърсени водоизточници. Билковото лечение на заболяването се оказва много успешно при деца, без да се налага използването на медикаменти, тъй като те предизвикват някои странични ефекти.

Съществуват различни билки, които са ефикасни при лечение на разстройство, като берберис, която е полезна за регулиране функциите на храносмилателната система. Масло от карамфил е полезно при лечение на чревно разстройство предизвикано от бактерии. Здравец, дъбова кора и др. са средства с доказан ефект за облекчаване на състоянието при всички възрастови групи. За правилното лечение на диария, трябва да се знае каква е причината чрез използване на лабораторен тест. Като цяло наличието на глисти в детския организъм често е причина за разстройство. Те могат да бъдат тении, кръгли червеи и метили. Наличие на кръв или слуз в изпражненията на децата е признак за развитие на паразити.

Най-често използваните билки за премахване на тези видове чревни паразити са черен орех и пелин. Друг проблем, който възниква по време на разстройство при децата е обезводняването. Поради прекаленото количество течности, които се изхвърлят с изпражненията, водното съдържание в организма намалява. Основното лечение на диария започва с рехидратация. Прием на повече захар, помага за възстановяване на нивото на вода в тялото. Процеса на рехидратация не може да лекува разстройство, но може да възстанови нивото на водата в тялото. За ефективното лечение на диария се използват корени от очеболец. Чрез диарията, организма се изчиства от бактериите. Използването на лекарства за спиране на разстройството може да не е много добра идея, тъй като те спират функцията на организма. Ето защо билковите средства в такива случаи могат да бъдат много по-полезни.