Защо се разминават желанието на собствениците и възможностите на строителните фирми?

Един течащ покрив е нещо, с което никой не би желал да се сблъсква, но за съжаление, това се случва и то на огромна част от собствениците на домове. Стигне ли се до търсене на фирма, специализирана в ремонт на покриви, всеки може да ви каже, че задачата не е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед. Да намериш коректен строител или бригада, готова да пристъпи към покривния ремонт незабавно е почти невъзможно, защото добрите майстори са ангажирани за месеци напред, а лошите…. е, тях никой не иска да ги наеме.

Обикновено всеки собственик на къща, страдаща от течащ покрив иска проблемът да бъде решен възможно най-скоро, но тук, освен натоварения график на повечето фирми изниква и друг сериозен проблем – атмосферните условия. Обикновено щетите се откриват през дъждовния период, когато водата проникне във вътрешните помещения, но точно този период в същото време не позволява да се извърши никаква сериозна работа по покрива. Именно в такива систуации желанието на собствениците на течащи покриви и възможностите на стрителните фирми се разминават най-сериозно.

Кога е най-подходящо да се започне един покривен ремонт?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно, тъй като отговорът зависи от реалното състояние на покрива. Ако повредата е малка – няколко счупени или разместени керемиди, ремонтът  може да се извърши във всеки удобен момент, тъй като ще отнеме от няколко минути до няколко часа. Когато, обаче състоянието на покривната конструкция е много лошо и прогнозите са, че ремонтирането ще отнеме около седмица или малко повече, то офанзивата може да започне едва, когато атмосферните условия го позволява, а именно – в сухо и сравнително топло време.

Защо е фактор времето при един сериозен покривен ремонт?

Тук едва ли е необходимо да даваме каквито и да е обяснения, но въпреки това, нека разгледаме фактите… Цялостен ремонт на покриви се извършва от професионални фирми или специализирани в тази дейност бригади, които няма да рискуват своята безопасност, работейки върху висок и стръмен покрив, който в същото време е и влажен и хлъзгав. Освен всичко друго, самите собственици на къщи с течащи покриви едва ли биха желали домът им да бъде разпокрит, когато прогнозите вещеят обилни дъждове в продължение на следващите няколко дни.

Защо е добре да планираме навреме?

Едва ли има хора, които могат да предвидят с точност кога покривът ще протече, но въпреки това подобни аварии не възникват толкова внезапно. Когато знаете, че покривната конструкция на вашия покрив е стара и износена – дървените греди са изгнили и голяма част от керемидите са счупени или липсват на места, едва ли ще бъде голяма изненада, когато забележите голямо влажно петно на тавана в някое от помещенията, намиращи се отдолу.

Щом забележите някои от тези проблеми (това се случва обикновено в края на зимата и през пролетта) е добре веднага да започнете да търсите добра строителна фирма, за да можете да я ангажирате поне месец по-рано. През това време имате възможност да се подготвите финансово и да закупите строителните материали, така че веднага, щом времето позволи, да можете да се присъедините към армията от собственици на домове, на които се е наложило да търсят фирма, специализирана в ремонт на покриви.