В зависимост от това с кого говорите, селфи стикът е или полезно изобретение, или досадна прищявка, която час по-скоро трябва да бъде спряна.

Съвременният селфи стик

Тези устройства са забранени да бъдат използвани на места като специални конференции на „Apple” или развлекателни паркове. Но техният брой продължава да нараства зад всеки ъгъл, и в магазините в Съединените Щати и по света.

Някой изкарва доста добри пари от тези устройства. Въпросът е „Кой”?

Един от тези хора със сигурност е Уейн Фром, канадски изобретател, смятащ себе си за създателят на съвременния селфи стик. Произходът на днешния селфи стик е осеян с доста въпросителни. Но дори Фром признава, че не е единственият човек създал идеята за фотоапарат, прикрепен върху дълга пръчка. Един от тези хора най-вероятно е бил Хироши Уеда, инженер от компанията „Минолта”, за който се смята, че е създал прототипен дизайн на селфи стик още през 80-те години на 20 век. Но не можем да твърдим това със 100% сигурност.

Твърдението на Фром, че е бащата на селфи стика не се основава на това, че е човекът, който пръв го е създал. А че е човекът, развил цялата идея и концепция на съвременния селфи стик. Селфи стикът, разработен от Уеда, се оказал пълен провал за „Минолта” през 80-те години. „Той бил конструиран да бъде използван само за определен фотоапарат” – разказва Фром за „Бизнес Инсайдър”.

„Моят селфи стик може да бъде прикачен към всеки един фотоапарат или смартфон”. Всъщност той искал да създаде селфи стик, който не само да се прикача към всяко снимачно устройство, но и да може да бъде използван от всяко едно място. Уейн казва – „Първоначалният селфи стик беше твърде сложен, от тези които виждате днес”.

Фром е човекът регистрирал първия патент на селфи стик през 2005 година, след години на опити за създаване на иновативна технология за чадъри. Патентът бил озаглавен: „Устройство за придържане на фотоапарат и метод за използване на устройството”. След това, селфи стикът се появил на пазара. Версията на Фром на селфи стик се наричала „Куик под” и от 2006 година насам стикът се продава под една или друга форма.

Но не след дълго, след като Фром започнал продажбите на своя куик под, той забелязал един проблем.

Когато напишел името на продукта в „Алибаба”, компания в Китай наричана още „Китайския Амазон”, в търсените резултати излизали купища фалшификати. И когато се появил пикът на селфи манията, той виждал как се разпространяват не само в Китай, но и в други части по света. Дори на няколко пъти видял такива фалшификати в Щатите, с рекламни снимки на неговата дъщеря върху опаковката на продукта.

Нямало много варианти за действие от страна на Фром в случая. Това не било нещо, с което можел да се бори. А дори и да е можел, дали е имал право?.. Той не е създателят на идеята за фотоапарат върху пръчка. Това, което той е изобретил е Кук пода.

Така че Фром занижил качеството на продукта си. Първоначалният дизайн на Куик пода бил замислен да издържа фотоапарат с тегло от около 28 паунда (13 килограма) и да не се разклати дори ако скочите от самолет с него.

До днешна дата Фром е продал повече от 1 милион бройки от своя Куик под.

Фром казва: „Продажбите ми остават силни от доста време насам”. А продукта е разпространен в над 42 страни.”

Ами фалшификатите? „Появи се свръхпроизводство в северната част на Китай. Аз имам мои собствени източници. Купувачите на големи вериги, не ги искат  и не правят пари от тях”.