Селски туризъм в Родопи е имало винаги, тъй като това е изключителна планина с много природни феномени. Все пак в последните десетилетия той целенасочено се разви като алтернативен поминък и алтернативно прекарване на свободното време. Планината Родопи е и достатъчно населена, което съвсем реалистично я прави фаворит в привличането на клиенти за селски туризъм. А такива не липсват. Все повече хора предпочитат вместо луксозните, пренаселени и предлагащи твърде тривиални удоволствия големи курорти, малките селца, където биха могли да споделят с най-близките си удоволствието от откриването на слабо познати местности и природни красоти.Точно такъв е случаят, ако изберете селски туризъм в Родопи.

Родопи е твърде привлекателна планина за селски туризъм и поради разнообразието от езера, язовири и реки, от гори, поляни и пасбища, от скални образувания и пещери, от дълбоки урви и ждрела. Дяволското гърло, Триградското ждрело, Чудните мостове са част от най-известните местности, а като добавим към тях Широка поляна, Беглика, Цигов чарк, язовир “Доспат” получаваме известна представа за разнообразието и богатството, което може да бъде предложено на туристите. Разбира се, като при всеки перспективен отрасъл, и тук е необходима много работа, инвестиции, добро познаване на съвременните тенденции в този вид прекарване на отпуската или уикенда. Важното е, че този вид бизнес обикновено е малък и среден и че именно подобни фирми създават устойчив поминък и заслужаващи вниманието постижения при предлагането на туристически услуги.

Развитието на селски туризъм в планина като Родопи предполага и производството на екологични храни, тъй като обикновено любителите на подобно прекарване на ваканцията са настроени активно и положително към здравословния начин на живот за разлика например от търсещите алкохолни приключения на Слънчев бряг и на други подобни места. Самата същност на понятие като селски туризъм в Родопи извиква представата за чист въздух и чисти води, за бране на гъби и билки, боровинки и шипки, за възможността да се докоснеш до природата по най-приятния и съхраняващ нея самата начин.

Често тези неща се съчетават със съхраняването и предлагането като екзотична атракция на съхранени през вековете обичаи и бит. Произвеждат се и се предлагат на гостите произведенията на занаяти от памтивека – грънци и везани покривки, медени съдове и шарени черги. Отличителни знаци на явлението селски туризъм в Родопи са още домашен мед, домашно кисело мляко, домашни сладка и конфитюри и какво ли не още.

Да се развива селски туризъм в планината Родопи е благодатно както за местното население, така и за любителите на подобни приключения, които обикновено не са любители на големия лукс, а търсят тишина и спокойствие, автентични преживявания и смислено прекарване на свободното време.

Селски туризъм в Родопи – едно вълнуващо преживяване.