Ако имате тераса или веранда, за да се наслаждавате на престоя си там и през най-горещите летни дни, се нуждаете от засенчване със сенник или тента. Със своите функционални възможности и осигуряване на декоративна функция на екстериора, съвременните сенници и тенти са много популярен начин за защита от неблагоприятни влияния на всяко открито пространство.

Какво представляват сенниците и тентите?

Без значение дали ще употребите думата „сенник”, или „тента” при поръчка на такъв продукт, и двете в практиката се употребяват като синоними със значение на навес или плат, чието предназначение е да предпазва основно от слънце и дъжд.

Сенниците могат да бъдат с подвижна или с неподвижна конструкция, изработена от здрави алуминиеви профили.

Платът на тентите е непромокаем, със слънцезащитно покритие и термозащита и обикновено е PVC плат, от акрил или полиестер.

Стационарни тенти

Неподвижните тенти се предпочитат основно за засенчване на голяма площ, например за външната част на заведения, градини или големи тераси. Платът се монтира през пролетта и се демонтира наесен.

Подвижни тенти

Подвижната тента за тераса или балкон е удобен вариант. Предпазва както от слънцето, така и от дъжд, ако терасата или балконът отгоре са без покрив. Могат да се задвижват ръчно или автоматично. При автоматичното задвижване това става чрез електрически мотор, като отварянето и затварянето на тентата е посредством стенен ключ или дистанционно управление.

Най-популярните видове сенници и тенти са:

  • тип „Балконски”;
  • с падащо рамо;
  • тип „Шапка” или „Кошница”;
  • с чупещо рамо;
  • модел „Кабрио”;
  • вертикални;
  • широкоплощни;.

В зависимост от нуждите за засенчване, можете да предпочетете един или друг сенник, за да си осигурите освен качествено засенчване, и други ползи.

Какви предимства притежават сенниците и тентите?

Предлаганите различни модели и варианти сенници осигуряват както стандартно, така и високотехнологично засенчване  за дома, за обществена или търговска сграда.

Сред основните предимства на сенниците и тентите са:

Ефективна защита от неблагоприятни атмосферни влияния

Предпазвайки от директните слънчеви лъчи, сенникът осигурява не само сянка за хората, но и защитава мебелите и подовите настилки. При сняг, дъжд или градушка пази дограмата и облицовките поради здравия водоустойчив плат, а вертикалните модели са предимно ветроустойчиви.

Икономия на разходи

Монтирането на сенник спестява близо 23% от средствата за охлаждане, а при нужда осигурява слънчева топлина.

Максимален комфорт за дейности на открито

Като тип засенчваща конструкция, сенникът позволява да се прекарва повече време на открито в засенчени пространства у дома, на детската площадка, в заведения, в градината или на терасата. Допълнително удобство създава наличието на датчици за слънце, вятър и вътрешна температура.

Дълъг период на експлоатация

Благодарение на здравата алуминиева конструкция и управляващия механизъм, сенниците и тентите имат дълготраен живот, доказателство за което са и успешните тестове за повече от 7 000 отваряния и затваряния.

Стилна и красива визия

Ако изберете сенник с помощта на специалист, ще постигнете максимално съобразяване с архитектурния стил на сградата и стилна визия на екстериора.

Преди да направите окончателен избор на тента, е добре да помислите къде ще я поставите, също и да съобразите точен размер и модел, който да задоволи оптимално нуждите ви.

Какъвто и модел да изберете, с модерни решения за засенчване като сенници и тенти ще получите качествена защита на открито и комфорт почти целогодишно.

За статията:
Сенници и тенти – продукти за качествено засенчване
Заглавие:
Сенници и тенти – продукти за качествено засенчване
Описание:
Ако имате тераса или веранда, за да се наслаждавате на престоя си там и през най-горещите летни дни, се нуждаете от засенчване със сенник или тента. Какво представляват сенниците и тентите?
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: