Пълният комфорт на съня зависи от много фактори – не само от това колко добре е подредено леглото и дали сме избрали правилния матрак, но и от височината и пълнежа на възглавницата, лекотата на завивката и разбира се, материята на спалното бельо.

Ако цяла нощ се въртите и изпитвате дискомфорт, причинен например от неприятна миризма, както и ако усещате непонятен сърбеж – време е да помислите за ново спално бельо. И за да не се случи всичко това отново, този път то трябва да бъде избрано правилно.

Прости правила, които ще ви помогнат да направите удачен избор

От домашния текстил, особено този, който е предназначен да бъде в пряк контакт с тялото, не трябва да пестите. Прекомерната пестеливост и сметки от рода на „ще го взема по-евтино“ – е удар върху вашето здраве. И не само. Всички сме чували максимата, че евтиното излиза винаги по-скъпо. Сами ще се убедите в това, когато само след няколко пранета, вашето спално бельо напълно загуби първоначалния си атрактивен вид.

Спалното бельо трябва да бъде изработено от такава материя, която умее да абсорбира влагата и да пропуска въздух. Също така трябва да бъде възможно най-естествена и плътна. Затова не купувайте спално бельо, което е с ниска плътност, например 20-30 см².

Това са изключително ниски проценти. За да сте сигурни в качеството, плътността следва да е поне 60 см². Но с нея не бива и да се прекалява – плътност от рода на 130 см² също не е удачна – да спите в такова спално бельо би било много твърдо и неудобно.

Подходящи материи за спално бельо

Много добра опция е да изберете комплект, изработен от лен. Той е с отлична пропускливост на топлина и въздух, притежава максимална антистатичност и защита от патогенна микрофлора (особено подходящо е за летните месеци)

Памучната материя, наречена калико е хигроскопична и също умее да „диша“, освен това е гладка и мека.

Сатенът също е отличен избор със своята антиалергичност, добра пропускливост на въздуха и добра попивателна способност.

Още един удачен избор е коприната –   устойчива на износване, хипоалергенна, неелектризираща и еластична.

Източник: https://spalnobelio.bg/blog

За статията:
Спално бельо за здрав и спокоен сън
Заглавие:
Спално бельо за здрав и спокоен сън
Описание:
Прости правила, които ще ви помогнат да направите удачен избор при избора ви на спално бельо за здрав и спокоен сън. Подходящи материи за спално бельо.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: