Въпреки че за мнозина почивният комплекс Слънчев бряг се е превърнал в нарицателно за презастрояване и евтин алкохолен туризъм, курорта си остава най-големият в България и продължава да бъде любима дестинация за множество чужденци и българи.

Слънчев бряг се намира на Южното ни Черноморие, между град Несебър и курорта Свети Влас, на едва 40 км. от Бургас. Красивият залив във формата на полумесец и плажната ивица дълга 10 км. и покрита с фин пясък, както и високите летни температури правят Слънчев бряг идеалното място за почивка. Важно е да се отбележи, че през 2011 година плажът в курорта е удостоен с награда “Син флаг” – което е отличието за чиста околна среда.

История

Историята на Слънчев бряг датира още от 60-те години на миналия век. Изграждането на курорта започва през далечната 1958 година, като освен комплекса е проектирано и създаването на лесопарк. За целта тук са пренесени тонове плодородна пръст, както и множество иглолистни и широколистни дървета, рози, храсти и треви. В началото си Слънчев бряг е бил рай за хората, които търсят спокойствие за тях и техните семейства. Освен това между 1967 и 1999 курорта е бил и домакин на известният в миналото международен фестивал „Златен Орфей“.

Днес обаче, ситуацията е малко по различна. Благоприятното разположение на комплекса и динамичното израстване на България като туристическа дестинация направиха така, че в последните 10-тина години Слънчев бряг да се превърне в един от най-презастроените курорти не само в България, но и в Европа. Това от една страна даде на множеството туристи голям избор от възможности за настаняване – от петзвездни комплекси от затворен тип, до различни категории изгодни хотели, къщи за гости, вили и други. Но в същото време се забелязва и отлив от туристи, главно заради липсата на адекватна инфраструктура, която да може да поеме такъв наплив от хора и заради влошеното качество на отдих за тези, които предпочитат спокойствие.

И все пак, благодарение на многото дискотеки, барове и ресторанти, всяка година хиляди, предимно млади, хора от всички краища на Европа и България идват в Слънчев бряг за да се отдадат на луди дни и нощи.

Забележителности

Но ако си мислите, че Слънчев бряг е само дискотеки, казина и хотели се бъркате. В околностите на курорта туристите могат да видят и доста други интересни места. Несебър е само на няколко минути път, но старата част на града, която е и в списъка на ЮНЕСКО, ще ви даде възможност да се насладите на множество културни паметници. Съседният курорт Свети Влас пък разполага с най-голямото яхтено пристанище на българското Черноморие. Град Поморие е на около 10 км. от Слънчев бряг, а местностите Зора и Елените също заслужават внимание.

Освен това тук ще намерите възможност и за практикуването на различни видове спорт, от сърф и водни ски до тенис и плажен волейбол.

Бъдещето

Какво следва от тук нататък? Трудно е да се каже по какъв път ще поеме Слънчев бряг в следващите 10-20 години, но едно е сигурно – непрестанният строеж на хотели и вили трябва да бъде заменен с адекватен план за устойчивото развитите на курорта иначе рискуваме след години „българският Лас Вегас“ да се превърне в гробница на празни и рушащи се хотели.