Глобализацията и развитието на технологиите в последните години, определят наличието на онлайн магазин от страна на търговците, като средство от първа необходимост за бизнеса им. За да работи добре, обаче един виртуален магазин освен функционалност и сигурност, които да предложи на потребителите си, видимостта му за тях е сред приоритетите номер едно на притежателите му. След пускането си в употреба и оформянето на дизайна и функционалността му, маркетинговата стратегия на едно виртуално пространство, като магазина е сред първите неща, които трябва да бъдат изградени. Както наличието на онлайн магазин е сред нещата от първа необходимост за търговеца, така и добрата му маркетингова стратегия има същата тежест, за доброто му представяне сред клиентите. Независимо дали предлагате услуги, стоки или полезно съдържание свързано с бизнеса ви, добрия маркетинг ще изведе магазина ви на предни позиции в търсачки като Google и социални мрежи като Facebook.

Има редица въпроси, на които вие и наетите от вас хора трябва да си отговорите преди да изберете план за действие.

Ето и някои от тях:

• Каква ще е цялостната визия на онлайн магазина ви и какво искате да постигнете в дългосрочен план?

• Какви възможности като производител или представител имате при разпространението на стоките и/или услугите си? Ако сте представител или дропшипър, колко източника на стоки ще ползвате и какви ще са опциите за доставките ви?

• Клиентската поддръжка е определяща опция за един успешен онлайн магазин, така че, я направете своевременна и гъвкава. Редуцирайте слабостите си за сметка на силните си страни.

• Определете нишата и аудиторията на виртуалния си магазин. Така желаната от вас група или групи от хора, ще бъде достигната и обхваната от опциите ви за онлайн реклама. Дали ще наблегнете на новите клиенти или на вече отвърдилите се такива, е въпрос на личен избор.

• Проучете цените на конкуренцията си онлайн и решете дали ще понижите вашите или ще ги задържите на същото ниво, като впечатлявате клиентите си, чрез промоции и бонус оферти.

• Не на последно място, изградете точката на уникалност на онлайн магазина ви. Какво е по-различното в него от другите подобни виртуални пространства? От къде идват клиентите ви и какви са навиците им на пазаруване?

Отговаряйки си на всички тези въпроси и твърдо решавайки да изградите бизнеса си на основите на един силен и добре представен онлайн магазин, би ви донесло само ползи за в бъдеще, при развитието на бизнеса ви. Така потенциалните ви клиенти ще са по целия свят, а не само на локално ниво!