Традиционните сватби, на които всички сме присъствали, вече не са атрактивни за младите хора. Преди двадесет години хората не са имали възможност да наемат професионална сватбена агенция, която да организира тържеството. Просто не е имало такава услуга. Затова и сватбите са се правили по утвърдени с времето ритуали, без никакъв предварителен план за забавление на гостите. Обикновено се е ангажирал оркестър, така наречената “жива музика” и върху ръководителя му е падала тежестта за направляване на сватбения купон.

Резултатът от подобни почти хаотично развиващи се сватбени тържества е известен – пияни гости с всичките последващи неприятности, като кавги между сватбари и дори бой. Музикантите знаят, че колкото са по-пияни хората, толкова повече пари има за тях и затова често подканват гостите да вдигнат тост. В края на подобно сватбено тържество всички нямат търпение то да приключи. Не това е целта на младоженците, които искат съвместният им живот да тръгне с една красива като лебедова песен сватба. Това е по силите на опитна сватбена агенция, която може да организира нещата така, че всичко – от мига, в който булката се събуди сутринта, до момента, в който се усамоти със съпруга си за първата си брачна нощ, всичко да премине като красив сън.

Когато гостите попаднат на сватба, на която всичко се случва сякаш с магия, изобщо не осъзнават колко труд е вложен, за да бъде всичко под контрол. Всеки един миг е премислен, дори едно цвете в украсата не е попаднало там случайно – всичко е на мястото си. За да бъде така, цяла плеада от служители на избраната професионална сватбена агенция са работили неуморно поне месец. Една от най-инфарктните точки на всяка сватба е омразното на всички младоженци даряване. Този унизителен ритуал слава богу вече не е задължителен. Не е нужно младите да минават по масите и да получават пари и подаръци от всеки един гост, по време на самата сватба. Младоженците могат да създадат своя сватбена листа в някой голям магазин и всеки гост да внесе пари по нея. След сватбата, младото семейство ще може да видят набраната сума, която са внесли гостите преди сватбата, и да си купят избраните подаръци.

Е, това разбира се няма да се случи с възрастните гости, които са свикнали да се казва по микрофона в ресторанта кой какво е подарил и колко пари е дал. Те няма да се възползват от удобството на сватбената листа  и така или иначе ще донесат своите подаръци на място. Затова всяка добра сватбена агенция ще предвиди маса за събиране на подаръци в заведението. Ако младоженците имат множество гости, които се различават много по възраст, манталитет и положение в обществото, ще трябва да направят тежък избор – кого да поканят и кого да пропуснат, за да се чувстват всички добре по време на сватбеното тържество.