Роденият през 60-те години на 19-ти век в Бохемия (на територията на днешна Чехия) Даниел Сваровски още съвсем млада възраст осъзнал, че пазарът за бижута им едно огромно празно пространство, което чака да бъде заето и покорено. Той виждал, че най-богатите хора си купуват диаманти и други подобни скъпоценни камъни. Не му отбегнал обаче и факта, че съществува една огромна маса хора, която има сравнително добри финансови възможности, търси красота и бижута, интересува си от хубавия живот и разполага с нужното време за да води богат културен и социален живот, но все пак не разполага с толкова много пари, че да си позволи да харчи за диаманти. Обстоятелствата се съчетали с неоспоримата креативност и талант на младия Даниел и не след дълго той създал прословутите си кристали Сваровски .

Днес те са основният заместител на диамантите. По цена отстъпват значително на скъпоценните камъни, но по красота и блясък – ни най-малко. Тези кристали се появили за да задоволят именно тази ниша – хората, които се стремят да живеят активен социален живот, да излизат, да се забавляват и да носят блясък, но все пак имат ограничения във финансов аспект.

В наши дни Сваровските кристали присъстват навсякъде – в магазините за бижута, на тоалетката на почти всяка дама, на модния подиум, където знаменити дизайнери избират именно марката Сваровски за да допълнят своите ултра изискани тоалети с нещо стилно и изработено както трябва.

Разбира се, ако целта Ви е инвестиция, то кристалите едва ли ще ви дадат това, което търсите. Все пак те не струват колкото диамантите. Но ако желаете просто да покаете красота, стил и модерна или женствена визия, тогава това е точният аксесоар за Вас. Защото едва ли нещо друго може да блести и сияе толкова, колкото камъните Сваровски.

Тайната на красотата на кристалите, които могат да засенчат с блясък и най-невероятния диамант, всъщност е много лесна за обяснение и се крие в това, че самите кристали се изрязват и оформят, а след това и се шлайфат до съвършенство благодарение на специална технология.

И за финал да не забравяме и богатството на цветове форми и багри, които човек може да открие при камъните Сваровски. Те се предлагат във всички цветови нанси и багри, което при естествените камъни е на практика невъзможно.