Откъде да започнем?

Купуването на дрехи за мъниците може да се окаже доста трудна задача, особено за начинаещите майки, избора на рокли и тоалети за бебета е огромен! Аз лично, срещнах доста трудности, в следствие на които направих и не малко гафове с покупките. Така че, прочетете добре съветите по-долу, много от тях са от майки, дали мнение по темата “как успешно да закупим дрехи за бебето”.

От какъв вид бебешки дрехи ще имам нужда?

Закупуването на бебешките дрешки може бъде стряскащо преживяване, с нарастването на корема най-вероятно ще изпаднете в паника:
– “Нямам никакви дрехи за бебето!” – Най-вероятно ще постъпите като мен и ще почнете да обикаляте всички магазини за бебешки дрехи, обзавеждане, играчки и т.н. Избора е безкраен, в него се крие и опасността от закупуването на прекалено много неща.

Прекалено многото дрешки значи, че бебето ви ще ги носи само един-два пъти (някои няма да ги облече въобще). Бебетата растат много бързо и преди да се усетите, ще ви е нужен по-голям размер. И така, ще си останете с най-сладките дрешки, за които сте дали пари, а не можете да използвате.

Най-добрият начин за избирането на дрехи за бебето е да се подсигурите с достатъчно дрехи в няколко размера, които да ви изкарат през първата седмица, но не прекалявайте дотам, че чекмеджетата да прелеят с бебешки дрехи, които ще си останат неразопаковани, докато бебето ви не стане прекалено голямо за тях. Това се отнася и за дублирането на дрехи, от които реално нямате нужда.

Е, ако трябва да бъдем честни, дублирането на дрехи реално не е толкова лошо, особено в първите дни след раждането, когато дрешките могат да бъдат носени само по веднъж и то обикновено само за по няколко часа, и когато всички дрехи трябва постоянно да се перат, и перат! В първите дни се уверете че имате достатъчно на брой бебешки роклички, бодита, удобни дрехи за игра с пижами, обикновени тениски, удобни памучни панталонки, топли жилетки, както и якета и шапки в козирка, в зависимост от сезона.

Преди закупуването на бебешки дрехи, проверете добре по кое време на годината ще се роди бебенцето. Може да се падне точно, когато има разпродажби – това време е идеално да закупите куп нови дрешки за новороденото, от които ще се нуждаете.

Веднъж, след като цялата ситуация се успокои и объркването изчезне, ще имате вълнуващи моменти при избора на дрехи за новороденото. Много по-забавно е това, да избирате дрехи за себе си (честно) – и после с течение на времето ще ви бъде още по-забавно, когато по-голямата част от първите дрехи на бебето му станат малки. Тогава ще видите, че ще станете по-опитна с покупките в секцията за бебешки дрехи.

Размери

Размерите на бебешките дрехи може да варират в зависимост от производителя, затова не сме ви насочили с конкретни размери. Размера при новородено обикновено започва от 0000, но това реално е доста малък размер, така че освен ако вие нямате по-малко от нормалното бебе, с този размер ще изкарате най-много един-два месеца. Най-доброто решение е, да закупите предварително дрехи с размер 000 и после да купите допълнително от размер 0000, ако имате нужда след раждането. Проверявайте етикетите за тегло и височина на новороденото преди да купувате (най-често са с тегло 3,5 кг.).

Вижте още:

  • Широки яки, или приспособления за лесно покриване на врата на бебето;
  • Приспособления за смяна на пелени, без да е нужно цялостно събличане на бебето;
  • Тик-так копчетата са по-удобни, по-безопасни и отнемат по-малко време от обикновените копчетата;
  • Без груби краища или неудобни материи – естествен, памук, т.н., най-доброто;
  • Подходящо за пералня;
  • Проверете дали копчетата са зашити добре (бебето може да се задави с малки копчета);
  • Никакви разхлабени конци, в които детето може да си заплете пръстите на ръцете или краката;
  • Избягвайте неща, които бебетата могат да увият около врата си.

Надявам се, това подробно ръководство за първите дрешки за вашето бебе, да ви е било полезно! И запомнете, никога не прибързвайте с покупката на много дрехи преди бебето ви да се е родило. При нужда винаги можете да вземете още дрехи след появата на вашето новородено.