В света има милиони бездетни двойки, които страдат от невъзможността да заченат свое собствено дете и най-голямата мечта в живота им е да видят двете чертички на теста за бременност.

Причините за стерилитет са много, като всеки един от партньорите може да бъде виновник за неуспешните опити да се сдобият с рожба, но има много случаи, в които няма здравословна или физиологична причина, а резултатът въпреки това е отрицателен.

Понякога една двойка не успява да зачене, защото пропуска краткия период на овулация и, за да бъде избегната тази елементарна грешка учените създадоха домашните тестове за овулация.

Овулацията е периодът, в който един от двата яйчника отделя годна за оплождане яйцеклетка или т. нар. овоцит. Срокът за зачеване трае само 1-2 дни, като е много трудно да се определи с точност датата на овулация при всеки лунарен цикъл.
С помоща на теста за овулация може да се разбере кога е най-подходящият момент за създаване на нов живот и, използвайки го значително се увеличават шансовете за успех.

Тестовете за овулация могат да бъдат и чудесен показател за репродуктивната система на една жена, което ще помогне да се открие причината за нейната невъзможност да забременее, която, коригирана навреме може да доведе до успешно износена бременност, възникнала по естествен начин.

Тестовете за овулация могат да се ползват и като контрацептивно средство, чрез избягване на сексуални контакти в този период, но в този случай методът не е достатъчно ефективен, тъй като една бременност може да се осъществи и малко преди да е започнала самата овулация.

Със сигурност качественият тест за овулация е изключително полезна придобивка на съвременната наука, защото позволява на всяка бездетна двойка да опознае по-добре своята репродуктивна система. Освен това, благодарение на тях ще се избегне нуждата от постоянни прегледи и изследвания в медицински заведения, което е крайно неудобно и стресиращо за повечето бездетни двойки.