Тонизиращите маски се прилагат за подобряване състоянието на всякакъв тип кожа. Те спомагат тя да стане по-свежа и опъната, по-гладка, светла и еластична. Ще ви представим няколко маски за лице, които може да пробвате у дома.

Дрождена маска

Тази маска се приготвя от хлябна мая, богата на витамин В. Стриват се около 15-20 г от нея и се размиват в топла вода или прясно мляко до получаване на кашица. С тази каша се покриват лицето и шията. След като намажем слой, дебел 2-3 мм с маската, покриваме с парче найлон. Предварително трябва да изрежем отвори за очите, устата и носа. Най-отгоре поставяме вълнено парче. Тази маска, наподобяваща компрес се държи малко повече време – от половин до 1 час. След първите 10-15 минути може да се усети леко щипане, което в никакъв случай не е неприятно.

Белтъчно-медена маска

Маската се приготвя като се загрее 1 чаена лъжица мед до втечняване и към нея се прибави до 1 чаена лъжичка бяло брашно. Добавя се и 1/2 разбит на пяна белтък. Разбърква се. Маската се нанася на лицето и престоява около 20-30 минути, след което се премахва с хладка вода.

Плодовите маски освежават и тонизират кожата. Прилагат се при всякакъв тип кожа. Представяме ви две от тях.

Ябълкова маска

Взема се една добре узряла ябълка, която се настъргва на ситно ренде. Настърганата ябълка се разпределя върху кожата и стои около 15-20 минути. След това се отмива с хладка вода.

Доматена маска

Взема се един средно голям узрял домат, който се обелва и се смачква с вилица на каша. Към пюрето се добавят 2 чаени лъжици бадемови (или пшенични) трици или бяло брашно. Разбърква се и получената каша се нанася по лицето и шията. Снема се с хладка вода след 20-30 минути престой върху кожата.
Вместо доматен сок, за маската може да се използва сок от малини, ягоди, праскови и др.