Превозът на товари все още е в списъка на популярните и стабилни услуги. Този тип бизнес не губи своята привлекателност сред амбициозните предприемачи, въпреки силната конкуренция.

Месечни абонаментни такси за счетоводно обслужване на международна транспортна фирма.

Можете да печелите пари на този пазар доста бързо, най-важното е да намерите своята работеща ниша и правилно да организирате дейността на транспортна компания.

Срок за упражняване на правото за възставновяване на ДДС от държава членка на ЕС!

Къде и какво да транспортирам?

Въпреки привидната простота, транспортният бизнес е доста трудоемък и енергоемък вид дейност. Ето защо, преди да започнат собствен бизнес с камиони, опитни хора се съветват да анализират пазара за броя на конкурентите, видовете услуги, които предоставят, ценовия сегмент, какви превозни средства се използват и т.н.

Тази информация ще ви помогне да вземете правилните решения за организирането на вашия бизнес и за бързото му стартиране. Трябва да имате ясно разбиране за това как да отворите бизнес, към коя клиентска база да се насочите, къде и как да търсите поръчки, кои превозни средства да изберете, как да определяте маршрути, графици за доставка и много други.

Опитахме се да разкрием основните въпроси, отговорите на които са ключови за вземане на решение.

Основният въпрос, който ще трябва да бъде разрешен, е в коя ниша ще предоставяте услуги. Припомнете си, че има три основни вида превоз на товари:

  1. вътре в града (област, регион);
  2. в цяла България;
  3. международен (изисква се лиценз).

По правило повечето от превозвачите на товари за начинаещи са фокусирани върху работата с населението и малкия бизнес. След като сте решили една ниша, трябва да преминете към практически стъпки и първата от тях трябва да бъде регистрацията на вашия бизнес.

Днес това не представлява особени трудности, просто трябва да вземете решение за организационната и правна форма ( еднолично дружество , извънредно положение или все пак да създадете дружество с ограничена отговорност ЕООД или ООД) и да посетите най-близкия CPAP лично или да делегирате всички притеснения на компания, специализирана в предоставянето на услуги за регистрация бизнес.

След официалната регистрация на вашия бизнес, регистрация в данъчния орган и избора на формата на данъчно облагане, можете спокойно да продължите към директното му изграждане.

“Стартиране” функции

Не по-малко важна стъпка от официалната регистрация на бизнес ще бъде създаването на неговата материална база. И тук на преден план излиза въпросът за необходимостта от помещения. Ако отначало планирате да използвате 1-2 коли, не е нужно да харчите пари за наемане на гараж, охраняем паркинг е напълно подходящ.

Същото важи и за офиса – в този бизнес той е от второстепенно значение и поръчките обикновено се вземат по телефона. Но ако средствата позволяват, можете да наемете малка стая за гараж, склад и офис част.

Изборът на организационна форма не винаги е лесен. ЕООД или ООД? Какво е по-добре? Най-добрият изход е да се консултирате със специалист.

Що се отнася до транспорта, всичко тук ще зависи от вашите финансови възможности и планирания мащаб на транспорта. Автомобилите могат да се купуват употребявани, заети или наети.

Наемането на шофьори с техните автомобили също е популярен вариант. В този случай ще е необходимо да се договори в договор с тях техническото състояние и ремонт на превозни средства.

Трябва да се има предвид, че видът на автомобила и обемът на товарното му отделение трябва да съответстват на видовете стоки, които ще транспортирате (мебели, строителни материали, течности и др.).

Особено внимание трябва да се обърне на водачите. Разбира се, за предпочитане е да се наемат хора с трудов опит и високи професионални умения. Освен това, ако вече имате реална клиентска база и трябва да работят няколко коли, може да се нуждаете от товарачи, както и от диспечер. Счетоводството трябва да бъде поверено на специализирана фирма, предоставяща счетоводни услуги . Можете също така да наемете гостуващ адвокат, логист и чистач.

В самото начало на дейността автомобилите могат да се зареждат на бензиностанции, но тогава – с разширяването на бизнеса – би било по-разумно да се сключат договори с тях за закупуване на едро на горива и смазки на по-изгодни цени.

Изборът на данъчна система е един от ключовите моменти.

Компетентната консултация е това, от което се нуждаете. И то безплатно.

Между другото, трябва да се има предвид, че на транспортния пазар има и сезонен фактор. По този начин населението е най-активно през пролетта и началото на лятото (преместване в летни вили, начало на ремонти), а в края на годината, когато договорите за наем изтичат, много офиси започват да се местят. Като правило в началото на новата година превозвачите имат „извън сезона“ за няколко седмици.

За статията:
 Транспортен бизнес: как да отворя транспортна фирма?
Заглавие:
Транспортен бизнес: как да отворя транспортна фирма?
Описание:
Превозът на товари все още е в списъка на популярните и стабилни услуги. Този тип бизнес не губи своята привлекателност сред амбициозните предприемачи...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: