Къде е оправдано да има камери?

Днес, под предтекст, че се касае за нашата сигурност, се поставят камери за видеонаблюдение, следящи всяко наше движение на почти всички обществени места. В това оправдание вероятно има някакъв резон, но дали предпочитаме да сме защитени, като ни снимат и записват или смятаме, че това нарушава нашето право на анонимност? Къде най-често се извършва охрана чрез видеонаблюдение?

Административни сгради

Най-често напоследък всевиждащото око на камерата присъства в сгради с обществено значение, където има струпване на много хора с различни намерения. Там, колкото и да не ни се иска да повярваме съществува реален риск от извършване на престъпление, особено в ерата на терористичните заплахи и трябва да преглътнем неприятното чувство, че сме снимани и наблюдавани, против нашата воля.

В държавните и общински административни сгради, както и съдилища, гари и летища често се подават сигнали за поставена бомба, което саботира работата на съответната институция и предизвиква хаос с дългосрочни последствия. Тези сигнали, за щастие са почти винаги фалшиви и целят именно да всеят паника, но в случай на реална опасност органите, извършващи видеонаблюдението ще разберат на време и ще реагират адекватно.

Открити пространства с обществено значение.

Паркове, детски площадки, натоварени булеварди и площади – всички тези места се наблюдават на живо от органите на реда. Дали това ограничава нашата свобода или ни дава усещане за сигурност? Има привърженици и противници и на двете тези, но едно е сигурно: откритите пространства, през които преминават много и различни хора трябва и ще бъдат постоянно наблюдавани.

За да не бъдем толкова притеснени от факта, че някой следи всяко наше движение, без изричното ни позволение, нека си представим, че в парка или на детската площадка се подвизава човек с не съвсем чисти намерения или дори с психични отклонения – дали ще изберем личната си свобода пред сигурността на децата си? Едва ли.

Производствени и търговски помещения.

Този тип следене ни е познат, като видеонаблюдение на работното място и тук спорът „за” и „против” може да продължи безкрайно. Собствениците на магазини, ресторанти и производствени цехове наистина нарушават правата на своите работници, като следят техните действия, без тяхно разрешение, но те охраняват своята собственост и това е достатъчен аргумент в тяхна полза.

Видеонаблюдението не е евтин метод за охрана, особено, когато се ползват модерни системи на високи цени и, независимо дали ще бъдем следени на живо, онлайн или нашите действия ще бъдат записвани и пазени известен период от време, то ние трябва да свикнем с мисълта, че някой голям брат ни наблюдава и вижда всичко, а дали това ще ни успокои или разтревожи зависи от нашите възгледи и намерения.