Един уникален по своята същност град Велинград е разположен сред великолепна природа в Западните Родопи. Сред изобилие от минерални извори, днес градът е развит като един от най-модерните курорти със слава на страхотен балнеолечебен и СПА център. Със своя характер Велинградските бани са прочути и с многогодишна история, свързана с комунистическия ред от 60-те години на миналия век. Тук се използват качествата на слабоминерализираната вода, която лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, преумора, нервна система, стрес и безсъние. Именно лековитата вода е базата, на която спа хотелите във Велинград добиват известност последните години.

През 1948 година селата Лъджене, Чепино и Каменица са кръстени на Вела Пеева – виден борец срещу фашизма, известна от партизанската бригада „Чепинец” и загинала геройски през 1944 година в местността позната като „Бялата скала”.

Освен множеството места с лечебна цел, Велинград предлага интересни забележителности, безброй места за отдих и почивки и всичко е придружено на фона на множество културни мероприятия. Броя на разнокатегорийните спа хотели във Велинград го обуславя като предпочитано място за почивка на уелнес туристите.

Сред културните обекти на града с най-силно влияние са Историческият музей, поредица от читалища, кина, Картинна галерия. Всички те предлагат множество развлечения за туристите и гостите на града.

В региона има и ловни, както и дивечоловни стопанства с привлекателни условия и възможност за развитие на риболовен и ловен туризъм.

Както за всяко кътче из България, така и Велинград разполага с богата история и запазени традиции съхранявани с годините. Честването на множеството културни мероприятия се отбелязва на различни празници като Бабинден, Йордановден, Сирни заговездни, Великден, Благовец, Тодоровден, Гергьовден, Еньовден. Някои от тях се отбелязват по интересни начини запазили духа на миналото и пренесени в съвремието, за да напомнят на младите поколения за историята и обичаите на този район.

Културните изяви нямат край и будят голям интерес у гостите на Велинград. Традициите за културните празници на града се провеждат всяка година в летния сезон, което е една добра възможност за посетителите на града да се докоснат и да зърнат красотата на местните обичаи.

Града разполага с представителен духов оркестър и мажоретен състав, които съпровождат всяко едно мероприятие по време на честване на празниците на града.

Още за Велинградската културна сцена, не е за пропускане Самодейния театър, който е към самото Читалище “Отец Паисий” и разполагащия фолклорния детско-юношески ансамбъл “Здравче-венче”, както и ансамбъл “Чепино” и квартет “Анастасия”.

Едно неповторимо изживяване вещае посещението на Велинград за всеки турист, гост на града или случаен минувач, а хотелите предлагащи комфорт, лукс и класа за посетителите нямат край.