Локалното търсене добива все по-голямо значение в маркетинговите стратегии на малкия и средния бизнес. Причината за това е, че търсачките го лансират много в последните годни като невероятно улеснение за потребителите. Единствено потребителите могат да помогнат на един добре оптимизиран сайт да заеме добра позиция в местното търсене.

Убеждаването на клиентите да напишат мнение за вашия бизнес е една от най-сложните задачи. По традиция хората събират достатъчно енергия да публикуват мнение за някакъв продукт или услуга, само когато са крайно недоволни. Положителният опит много често не се споделя в интернет. Именно от тук идват трудностите за изграждането на успешна стратегия за локалното търсене, която да съчетае в себе си онлайн и офлайн опит. Получаването на добри мнения от клиентите може да се разгледа като дългосрочна инвестиция за всеки бизнес.

Дефиниция на начина на живот на потребителите

Ключът към успеха в локалното търсене е да разберете жизнения цикъл на своите основни потребители. Причината да се опитате да свържете онлайн и офлайн преживяванията на своя клиент е да ги осребрите в местното дирене. След като се опитате да очертаете жизнения цикъл в някакъв период от време, ще осъзнаете, че има няколко места, на които потребителят може да промени локалното класиране във ваша полза. По отношение на маркетинговата стратегия, която можете да използвате тук, е вероятно най-подходящо да започнете с имейли. Никога не забравяйте да анализирате данните от тези начинания – именно те ще ви дадат информация за потребителското поведение.

1.      Определете точките за контакт

След като сте определили жизнения цикъл на потребителя си, можете да пристъпите към конкретните опити за влияние. На този етап вашето проучване ще ви каже кога потребителите ви са онлайн и могат да натежат за местното търсене на фирмата. Не се ограничавайте само с един канал на въздействие, можете да използвате бюлетини, оферти след покупката, покани за посещение и потвърждения.

В този случай няма значение дали бизнесът предлага продукт или услуга – тук става дума за поддържане на добра комуникация с клиентите. Данните от проучването ви вероятно са ви дали и представа кои канали за комуникация предпочитат клиентите ви.

2.      Кога е идеалният психологически момент за потребителя да остави мнение, за да подпомогне локалното търсене?

Сега се опитайте да си представите кога клиентите са най-разположени към това да напишат положителен коментар за бизнеса ви, за да подпомогнат местното ви класиране. Възможно е това да е променлив времеви период, в зависимост от сферата на работа. Това може да е непосредствено след покупката или използването на услугата.

Тук бихте могли отново да използвате силата на имейл маркетинга. Изпращайте благодарствени имейли на клиентите, които са направили покупка. В тях можете винаги да им отправите предложение да посетят бизнес страниците ви и да напишат мнение за конкретния продукт.

3.      Комуникирайте с клиентите за нещо, различно от мнението

След като вече сте наясно кое е най-доброто време, можете да се свържете с клиентите си. Можете да направите това чрез имейли или социалните мрежи. В този случай никак не е добра идея да насочите разговора към мнението, с което искате да подпомогнат локалното търсене (съветват специалистите тук: http://www.seopal.bg/2013/09/използвайте-локално-seo-ако-искате-да-ст). Намерете причина, която има различна тема, за да се свържете с тях. Това например може да е потребителско проучване или просто изразен интерес за това дали те харесват покупката си. В този момент не се опитвайте да им продавате нищо.

Допълнителни мнения и коментари по темата вижте на този сайт: http://www.seopal.bg/