Входната врата на дома ви може много да допринесе за загубата на топлина през зимата или на енергия, нужна за работата на климатика през горещото лято. Особено, когато вратата е стара, неизолирана, неправилно монтирана или неправилно прилягаща, тя няма да може служи като бариера между външните атмосферни условия и тези във вътрешните помещения, които поддържате, влагайки не малко средства.

Енерго-ефективност на външните врати

Новите модели врати изолират много по-добре срещу неблагоприятни атмосферни условия от старите модели, независимо колко красиво са изработени, и колко добре се връзват с интериора на вашия дом или фасадата на сградата. Ако входната врата на дома ви е стара, нейната подмяна ще бъде една отлична инвестиция, защото ще ви позволи да намалите сметките за отопление и климатизация.

Как да изберете входна врата, с която да повишите енергийната ефективност на дома си?

Когато говорим за входни врати, обикновено основният фактор, по който ги избираме е тяхната здравина и непробиваемост от крадците. Разбира се, логично е този критерий да е водещ при избора на врата, след като нейното основно предназначение е да държи външните посетители на безопасно разстояние, но с времето се оказва, че вратата трябва да притежава и други важни качества, като добра изолация и безпроблемна работа. Много често входната врата ‘’увисва’’, т.е. не прилепва плътно към касата. Този ефект не само намалява нейните изолационни свойства, но и затруднява движението на крилото.

Един често срещан тип входни врати са тези с метална обвивка и пълнеж от полиуретанова пяна. Те обикновено имат магнитна ивица (подобна на тази на вратата на хладилника), благодарение на която, ако вратата е монтирана правилно и не се огъне, не е необходимо да се добавят други изолационни материали. Една такава врата ще ви служи в продължение на години без да допуска проникването на студен или горещ въздух от атмосферата. Важно е обаче, входната врата да разполага с добро влагоизолационно покритие, когато външната ѝ част е част от фасадата на сградата, т.е. вратата води директно към улицата, а не към коридора, както е в жилищните блокове.

Стъклените врати и особено плъзгащите се модели дават най-голям процент загуба на енергия при отопляване и климатизация. Това е така, защото стъклото по дефиниция е слаб изолатор. Повечето съвременни стъклени врати с метални рамки имат термична връзка, представляваща пластмасов изолатор между външните и вътрешните части на рамката. Моделите с няколко слоя стъкло (стъклопакет), нискоемисионно покритие и ниска проводимост на газове между отделните слоеве са много добра инвестиция, особено при екстремни метеорологични условия. Имайте предвид, че стандартно отварящите се врати прилепват много по-плътно към рамката от плъзгащите се модели.

Монтаж на входната врата

Монтирането на вратата има по-голямо отношение към нейните изолационни свойства, отколкото предполагате. Монтажът е най-добре да се извърши професионално, особено когато се касае за входна врата, която трябва да ви защитава и от крадци и от не по-малко подло промъкващия се студен въздух. Ако купувате готов модел входна врата, знайте, че тя се предлага заедно с касата, която обикновено е от метал или дърво, в зависимост от модела на вратата.

Ако подменяте входната врата, ще се наложи да свалите старата каса, което ще оголи стената до тухла. Новата каса трябва да бъде идеално права, така че уплътненията на вратата да прилепва плътно, без да остават никакви луфтове. Кривата каса ще окаже влияние и на лекотата, с която вратата се отваря и като цяло на нейния експлоатационен живот.

vrati-sofiaПреди поставянето на вратата е важно да се нанесе раздуваща се уплътнителна пяна, която да запечати плътно касата към стената. Това ще спре нахлуването на въздух около касата, когато след време стената улегне и ще предотврати появата на процепи. Ако касата е от дървен материал, нанасяйте пяната прецизно и в много добре премерени количества, защото с раздуването, пяната може да причини огъване и изкривяване на касата.