Велинград е един живописен и много красив град, който се намира в Чепинската котловина. Първите жители населявали местноста са траките. По-късно идват славяните и прабългарите, които след време се обединяват и сформират българската общтност. Векове по-късно  Чепино попада под византииско робство. След години на престола се възкачва Калоян  и прави усилия за независимоста на Чепино, но  избягва във Византия. Престолът е превзет от деспот Слав, син на сестра му. Той управлява много дипломатично, оженва се за дъщерята  Хенрих  Фландерски и така  стабилизира икономиката  и сигурността на България. Години по-късно градът попада под туско робство.

С помощта на Русия, България  се освобождава от турския тиранин  и за родината ни  настъпват  временно по-спокойни  моменти. В следващите години, независимо от историческите моменти Чепино, Каменица и Лъджене се развиват  и израстват като красиви селища, които в последствие се обединяват в един град – Велинград.

Около Велинград има много  забележителни места. Тяхната красота пренява  и привлича много туристи.

Най впечетляващо е езерото “Клептуза” – естествен карстов извор, разположено на  в долината на чепинската  река в едноименния квартал на Велинград. В езерото има водни колелета,  а наоколо много ресторанти, които имат много удобства и създават добро настроение.

Друга забележителност е пещерата “Лепеница” В Родопите.

Изградена е на три етажа. През най-долния тече подземна река. На втория има четири езера. Когато времето е сухо едното езеро изчезва и остават само две.

Но най-известна и завладяваща със своята история е “Цепина”.  Тя е населена още през 9 век. През 11 век е покорена от Византия, но по времето на Калоан  се възстановява отнова към българската сържава.

Кемеровият мост е една атракция, която впечетлява много силно туристите, които предпочетат почивка във Велинград. Има удивителна архитектура. Арката е  съградена от камъни и хоросан, а настилката е от ситни камъни.

Когато посетим Велинград не бихме могли да не еотидем и в  историческият музей, където се съхраняват повече от 17 000 експоната.

Юндола е една от най-красивите местности в областта. Със свойте живописни кътчета тя е предпочитана дестинация. “Юндол” значи пазар за вълци. Името е турско.

И не на последно място язовира „Белмекен”,  извествен с чистият си въздух, красивите места и иглолистните си гори, чудесно място за туризъм и риболов.