Ако става въпрос само за избор на цвят или модел, купуването на пердета би било сравнително лесно. Уви, има много повече неща за разглеждане, за да получим чист, завършен и стилен вид на стаята.

Изборът на завеси, които да изпълняват определена цел и в същото време да изглеждат страхотно, изисква малко повече време и усилия. Трябва да си отговорите на няколко важни въпроса, преди да отидете на пазар за пердета.

Каква ще бъде основната функция на завесите? 

Ако ще са чисто декоративни, има по-малко неща, на които да обърнете внимание, отколкото ако ще са ви необходими за придобиване на неприкосновеност на личния живот или за блокиране на слънцето в определени часове от деня.

  • Декоративни – Тези пердета могат да бъдат направени от почти всякаква тъкан и не изискват подплата. Въпреки това, ако ще бъдат окачени в много слънчева стая, която е с прозорци със западно или южно изложение, облицовката им е ценна инвестиция, за да се избегне избледняване.
  • Поверителност или затъмняване – За да сте сигурни, че хората не могат да виждат в дома ви през прозорците или че слънцето е напълно блокирано, ще ви трябват завеси, които са от по-тежка материя и имат подплата.
  • Изолация – Ако имате по-стари прозорци, с неефективна дограма или имате стая в къщата, която е особено студена, завесите с облицовка или специален слой изолация ще ви помогнат да запазите топлината. В повечето случаи изолационните пердета изискват специална предварителна поръчка, тъй като се предлагат по-рядко.

Коя тъкан е най-добра? 

Често отговорът на този въпрос се свежда до стила на вашия дом: традиционен, модерен, формален или небрежен. Тежките коприни и кадифето са по-дебели и осигуряват по-формален вид. Те са идеални и за изолиране и блокиране на слънчевата светлина. Тези материи обаче трябва да се поддържат, чрез химическо чистене. Ако търсите опцията с по-лесна поддръжка, потърсете платове, направени от памучни, сатенени или вискозни смеси, които могат да бъдат изпрани в пералната машина и сушилнята. Смесите от памук и вълна пък са универсални – такива завеси осигуряват свеж вид, който може да бъде по-формален или небрежен, в зависимост от избраните шарки и цветове.

Имайте предвид, че пердетата са чудесен начин да добавите текстура към стаята. Така че помислете кой десен присъства най-малко  в текущия дизайн на помещението и стеснете избора си от там.

Едноцветни или шарени? 

Има две опции за десена на завесите, когато става въпрос за цвят и шарка. Ако решите да са шарени, прегледайте цветовете, които съответстват на боята на стените и са само няколко нюанса по-тъмни. Винаги имайки предвид, че по-светлите цветове са по-склонни към избледняване.

Как да определите размера и окачването?

Правилото при завесите е, че те трябва само да докосват пода. Ако има и поставен радиатор, тогава те трябва да стигат точно над него, като задължително използвате незапалими тъкани.

Завесите, които ще се отварят, трябва да са 2 до 2 ½ пъти колкото широчината на прозореца. Ако ще се използват за рамкиране на прозореца, е достатъчно да са с ширина 1 ½ пъти колкото неговата. Винаги взимайте малко по-голямо количество плат, защото излишното винаги може да бъде изрязано или подгънато, но завесите, които са твърде къси или тесни, не могат да бъдат коригирани.

Пердетата трябва да се окачват точно над горната част на прозореца. Въпреки това, в по-малки или по-тесни помещения , помислете дали да не ги поставите по-високо, за да добавите илюзията за височина.

Ако имате съмнения, доверете се на професионален интериорен дизайнер, който ще ви помогне при избора на най-добрата тъкан, стил и цветове за вашия дом. Ако пък нямате излишни пари за дизайнер тогава просто потърсете съвет от опитни продавач-консултанти в магазина. Така например ако търсите наистина качествени пердета и завеси в Къртънс България ще откриете богат избор, а освен това ще получите и професионални съвети относно избора, размера и как да ги окачите във вашия дом.

За статията:
Видове пердета и завеси и начини за окачването им
Заглавие:
Видове пердета и завеси и начини за окачването им
Описание:
Изборът на завеси, които да изпълняват определена цел и в същото време да изглеждат страхотно, изисква малко повече време и усилия.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: