Витоша е красива планина, която се издига над по-ниските съседни планини и ни дарява с много радост и настроение. Най-близките планини до нея са Люлин, Плана, Верила и Голо бърдо. Тези планини предлагат прекрасни места за отдих и развлечения и приютяват много туристи. Витоша е най-близко до София. Тя е сърцето и душата на нашата столица. На пръв поглед изглежда позната, достъпна и безопасна, поради близостта до столицата и посещаемостта и но крие и много загадки. Не трябва да забравяме, че е планина и носи много изненади. Нужно да се съобразяваме с нейните  възможности и да се предпазваме. Първа е обявена за национален парк след Лондонското определение за национален парк. По-късно излиза Наредба за защита на природата и тя става народен парк.

Нейният голям терен, голямото и разнообразие от извори, реки, водопади и други природни красоти винаги са привличали вниманието на много туристи. Близостта й до София и удобните маршрути също са причина за нейната голяма посещаемост. Туристическата дейност се развива първоначално в края на минали век, когато е организиран първият излет до Черни връх със съдействието на бележитият ни писател  Алеко Константинов. Най-известният обект в парка е резерватът Бистришко бранище. Създаден през 1934 година. Намира се под връх Голям Резен и  връх Скопарник. Този обект е създаден с цел да се съхрани голяма част от иглолистните гори в гористо тревните участъци, района без намесата на човешката дейност.

Витоша предлага и много възможности за развитието на много спортни дейности и използване на природните богатства с цел подобряване здравословното състояние на посетителите си и тяхното благоденствие. Тук се предлагат и много изгодни оферти за евтина почивка на планина. Има много живописни места за екскурзии, които са съвсем наблизо до София на 20–25 километра и ще ви пленят със своята красота и величие. Лозенският манастир  открива прекрасна гледка към Софийското поле и буди възхищение и възторг. Има прекрасна екопътека, която отвежда до връх Половрак и се върнете през Пасърел. Друга забележителност е Боянското езеро и Боянският водопад, намиращи се съвсем наблизо, като се използва градския транспорт. Боянската църква също буди интерес и се посещава от много туристи. Кътенските пирамиди също представляват интерес, както за софиянци, така и за други посетители. Наличието на тези пирамиди е нещо необикновено дори за жителите на София.

Времето слага своя отпечатък и върху тях и постепенно ги руши. Но те си остават тайнствени и загадъчни. Село Железница със своята живописна природа в полите на Витоша открива красива гледка и предизвиква  истинско вълнение. Мястото е известно с термалните си извори и горските джакузита. Две красиви езера, които се пълнят от изворната минерална вода и предаван  прекрасен вид на мястото.